• Početna>
  • Vesti>

Milićević: Odluka suda posledica antidržavnog stava bivših zvaničnika Srbije

Potpredsednik Skupštine Srbije i šef poslaničkog kluba socijalista Ðorđe Milićević rekao je danas, povodom desetogodišnjice donošenja savetodavnog mišljenja Međunardnog suda pravde o osnovanosti proglašenja nezavisnosti Kosova, da je pristrasan stav suda posledica “nepolitičkog i antidržavničkog političkog delovanja” zvaničnika države u tom periodu.

“Danas je Vuk Jeremić, nekada visoki funkcioner naše države, dobio ništa više nego javnu zahvalnicu Vljose Osmani, albanske političarke i to na desetodišnjicu od kada je Međunarodni sud pravde presudio na štetu Srbije, dajući mišljenje da je samoproglašena nezavisnost tzv. države Kosovo u skladu sa međunarodnim pravom”, naveo je Milićević u pisanoj izjavi.

On kaže, prenosi Tanjug, da je stav tadašnjih zvaničnika samo ohrabrio albanske secesioniste koji su intenzivirali svoje aktivnosti kako bi dokazali da su u pravu.

“Naravno, pitamo se kojim sredstvima je tadašnji ministar inostranih poslova Vuk Jeremić pokušao da ubedi međunarodnu zajednicu da su istina i pravda na našoj strani, da su Kosovo i Metohija deo Srbije i temelj naše države stvarane u srednjem veku kada Albanaca na ovim prostorima nije ni bilo”, kazao je Milićević.

On je upitao i zašto se Jeremić tada nije borio, kao što, kako smatra, to poslednjih pet godina čine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, “čijom diplomatskom aktivnošću smo uspeli da pokažemo celom slobodarskom svetu da je pravda na našoj strani”.

“Rezultat te diplomatske borbe je jačanje našeg međunarodnog ugleda pri čemu je 18 država već povuklo priznanje samoproglašenog Kosova, a najveće države sveta su danas prijatelji i spoljnopolitički partneri Srbije”, podsetio je Milićević.

Istovremeno, navodi funkcioner SPS, danas se Vuk Jeremić nalazi na naslovnici Fejsbuk profila Vljose Osmani, koja je, ističe, njegovu sliku postavila kao ikonu pred kojom se moli i zahvaljuje za pomoć u samoproglašenju nezavisnosti.

“Ima li danas značajnije potvrde promašene i antidržavne politike koja je vođena u tom periodu. Nažalost, o njegovoj ulozi današnje slike dovoljno govore”, zaključio je Milićević.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još