• Početna>
  • Vesti>

Čović za TV Most: Jedini glavni grad albanske nacije je Tirana

“Mitrovica je glavni grad albanske nacije”, izjavio je juče u Južnoj Mitrovici predsednik Demokratske partije Albanije Ljuljzim Baša. Ta izjava izazvala je čuđenje čak i kod naših sagovornika u Prištini, a Nebojša Čović kaže za Televiziju Most da je jedina albanska prestonica Tirana, a da Mitrovica to svakako neće biti.

Iako Nedžmedin Spahiu, politički analitičar iz Prištine, smatra da Kosovska Mitrovica suštinski jeste glavni grad Kosova, jer su svi važni politički procesi, koji su doveli do (samoproglašene) nezavisnosti, počeli u ovom gradu, izjava Ljuljzima Baše za njega je neozbiljna i neodgovorna. Takve reči političara iz Tirane  ne doprinose miru i stabilizaciji odnosa Srba i Albanaca, kaže Spahiu, koji ne poriče da je takva ideja u prošlosti postojala, kao i da je pala u vodu potpisivanjem Ahtisarijevog plana.

„Albanski političari Tirane kad dolaze na Kosovo smatraju da je javnost ovde na Kosovu primitivna i izjavljuju svašta kako bi bili interesantni, i često kažu stvari koje ne misle i koje nisu ozbiljne“, ističe Spahiu za Televiziju Most.

Za srpskog analitičara Dejana Vuka Stankovića ovo je još jedna opasna i provokativna izjava, koja ne doprinosi pregovaračkom procesu. On se pita i do kada će predstavnici međunarodne zajednice tolerisati takvo ponašanje Albanaca.

„Očigledno je da Albanci uživaju u toj poziciji političke superiornosti. Oni pokazuju jednu ogromnu nezrelost kada je reč o pregovaračkom procesu, ali neverovatno je i koliko je budžet tolerancije za takve provokacije kod evropskih i američkih partnera veliki“, primećuje Stanković.

Nekadašnji Šef koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović podsetio je predsednika Demokratske partije Albanije da je jedini glavni grad albanske nacije Tirana, i da bez obzira na to koje su aspiracije albanskih političara, to nikako ne smeju da zaborave.

„Taj gospodin treba malo da uzme u ruke knjigu i da čita i da shvati da Kosovska Mitrovica postoji južna i severna, kao zasebne lokalne samouprave. Ako meni ne veruje neka nađe Štajnera pa neka se dogovori sa njim. Taj sporazum postoji i vala ga majci neće prekršiti po bilo koju cenu. To ako oni misle da će Srbiju naterati siledžijski od strane pojedinih međunarodnih faktora i po principima kako je to rađeno 98.i 99. godine, e to mogu svi zajedno da okače mačku o rep“, kaže Čović i zaključuje da sada nije vreme ni za kakve senzacionalističke izjave neodgovornih političara, već za prave suštinske pregovore.

Izvor TV Most

Comments

Pročitaj još