• Početna>
  • Vesti>

Analitičari za TV Most: Priština će opet izbegavati formiranje ZSO

U nastavku dijaloga predstavnika Beograda i Prištine u Briselu trebalo bi da bude razmatrano pitanje Zajednice srpskih opština. Početak pregovora bi moglo da obeleži insistiranje Evropske unije da se govori o temama koje su deo sporazuma postignutih između dve strane uz posredovanje EU, a koji nikada nisu sprovedeni.

“Pravi napredak će biti ukoliko formiranje Zajednice srpskih opština bude stavljeno pod obavezno jer to je dogovoreno još pre sedam godina, ali sve zavisi od stava međunarodne zajednice koja posreduje u dijalogu. Moguće je i da ova tema bude skrajnuta”, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Politički analitičar iz Prištine Nedžmedin Spahiu mišljenja je da će ovo pitanje biti rešeno tek na kraju i da će Zajednica srpskih opština biti formirana u zamenu za priznavanje nezavisnog Kosova od strane Beograda. 

“To je stvar koja će biti rešena na kraju razgovora”, uveren je Spahiu.

Nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović smatra da je Srbija uradila sve što se od nje do sada zahtevalo i da je sada na albanskoj strani da ispuni svoje obaveze. Problem je što Albanci na ovaj dijalog gledaju kao na završnu fazu srpskog priznavanja nezavisnog Kosova. 

“Ceo taj dijalog oni zamišljaju kao završnu fazu u smislu da je to faza u kojoj Srbija treba da prizna nekakvo nezavisno Kosovo. Ne znam ko bi to mogao i ko bi smeo da potpiše to sa srpske strane”, izričit je Nebojša Čović.

Na srpskoj delegaciji je da insistira da albanska strana ispoštuje sve što je regulisano Briselskim sporazumom. Na stranu joj ide to što je Beograd do sada bio u potpunosti konstruktivan, ali trebalo bi imati na umu da je većina članica Evropske unije priznala Kosovo kao nezavinu državu te ostaje da se vidi da li će organizatori dijaloga biti dosledni i insistirati na potpunoj primeni sporazuma iz Brisela ili do formiranja Zajednice možda nikad neće ni doći.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još