Priština: U slučaju Telekom podignute dve optužnice

Glavni tužilac Kosova u odgovoru na navode Grupe za pravne i političke studije, koja je optužila Tužilaštvo da ne reaguje na dešavanja u Telekomu Kosova, ističe da su u vezu sa ovim slučajem vođeni postupci za dva krivična dela, piše Ljajmi.

Grupa za pravne i političlke studije navela je juče da je Telekom Kosova na pragu bankrota i da su brojne zloupotrebe, pokazatelj kriminalnog otimanja i zloupotrebe ovog javnog preduzeća tokom proteklih godina.  

„Specijalno tužilaštvo EULEKS je 2011. podiglo optužnicu protiv vlasnika i zakonitog predstavnika operatera Dardafone.net a.d., kao i protiv izvršnog direktora i predsednika Upravnog odbora Telekoma, u vezi sa sporazumom o mobilnom operateru postignutom između Telekoma i Dardafona, i nakon krivičnog postupka ovaj slučaj je dobio konačni sudski epilog “, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

“Specijalno tužilaštvo Kosova, dodaje se u saopštenju, podiglo je optužnicu protiv rukovodstva Telekoma 2018. zbog sumnje da je zloupotrebilo službeni položaj, (poznatog kao slučaj “Z-mobile), posebno protiv dvojice glavnih rukovodilaca Telekoma i predsednika Upravnog odbora, a postupak je bio završen u prvom stepenu.  Prihvativši kao osnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva, Apelacioni sud je vratio ovaj slučaj na ponovno suđenje, gde se očekuje da će prvostepeni sud još jednom sprovesti sudski postupak u vezi sa optužnicom tužilaštva u ovom slučaju”.

Tužilac ističe da je dobio i druge slučajeve koji se odnose na Telekom, i da je u toku nekoliko krivičnih postupaka i ocenjuje da su “navodi GLPS-a protiv Tužilaštva neosnovani  netačni.”

Tužilac Kosova naglašava  “da ostaje posvećen i odlučan u borbi protiv svih oblika kriminala u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti “.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još