“Nikada se nisam mešala u rad pravosudnih organa”

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, negirala je optužbe da se prilikom posete Specijalnom sudu mešala u rad pravosudnih organa istakavši da se nikada nije mešala u rad pravosudnih organa, i da to neće učiniti nikada, niti će se iko, prema njenim rečima, u Evropskom parlamentu mešati u bilo koju sudsku odluku.

“Niko od nas u Evropskom parlamentu ne bi bio uključen u bilo kakvu odluku pravosuđa. Kada razgovarate sa specijalnim tužiocem Džekom Smitom, zatim sa ljudima iz registrara, kao i sa predsednikom Suda, videćete da su oni potpuno nezavisni. Neće vam dozvoliti ni da postavite bilo kakva konkretna pitanja o bilo kom slučaju koji se razmatra”, rekla je Fon Kramon za Kljan Kosova.

Ona je takođe negirala da je imala poziv za posetu, već je, to bio njen zahtev.

“Specijalni sud je važna struktura za vladavinu zakona na Kosovu, to je moja obaveza da budem obaveštena sa radom te institucije u Hagu, što je bio i ključni razlog moje posete. Naravno htela sam da budem obaveštena o tome kako je strukturisana ta institucija i zašto postupci traju toliko dugo”, objasnila je Fon Kramon.

Ona je dodala da je uverena da će do kraja leta biti objavljena vest o tome da li će se potvrditi optužnica protiv Tačija i ostalih, koja je podignuta 24. aprila i objavljena 24. juna.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još