• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Sa Srbijom ne postoji tehnički, već samo politički dijalog

Premijer Kosova Avdulah Hoti kazao je da sa Srbijom više ne postoji tehnički dijalog, već samo politički koji sa cilj ima samo međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa. Protiv tehničkog dijaloga je i predsednik Kosova Hašim Tači. Hoti i Tači su u Prištini razgovarali sa liderom albanske Demokratske stranke Ljuljzimom Bašom.

Premijer Kosova Avdulah Hoti najavio je da će uskoro imenovati koordinatora za dijalog sa Srbijom koji će u četvrtak u Briselu predstavljati Kosovo na izradi nacrta konačnog sporazuma sa predstavnicima Beograda.

„Svako rešenje u tom završnom sporazumu treba da vodi međusobnom priznavanju. Dijalog je samo politički, samo za međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa. U četvrtak ćemo imati još jedan sastanak u Briselu, gde će biti prisutan državni koordinator kojeg ću veoma brzo imenovati, kako bismo razgovarali ili izradili jedan nacrt tog sporazuma za konačno obostrano priznavanje. To je naš jedini cilj u ovom procesu“, rekao je Hoti.

Lider Demokratske partije u Albaniji Ljuljzim Baša rekao je da podržava napore Kosova u pronalaženju rešenja sa Srbijom koje bi dovelo do međusobnog priznavanja.

„Želim da pozdravim i vašu ulogu kao i vaše rukovođenje u ponovnom početku dijaloga između Republike Kosova i Republike Srbije. Vraćanju na put i okvire kako je taj dijalog konciprian. Ja vas podržavam potpuno, kao i opozicija u Albaniji, za ovaj veoma principijelan pristup koji će imati jedan kraj, a to je međusobno priznavanje“,kazao je Baša.

Premijer Kosova informisao je Ljuljzima Bašu i o krizi sa kojom se Kosovo suočava tokom pandemije koronavirusa.

„Na sreću počeli smo da preuzimamo kontrolu nad situacijom u vezi sa koronavirusom. Pričali smo i o aktivnostima kako bismo pomagali privrednicima i građanima sa jednim veoma bogatim programom oporavka“, kazao je Hoti.

Lider opozicione Demokratske partije u Albaniji Ljuljzim Baša sastao se i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Tači je posle sastanka rekao da je protiv tehničkog dijaloga sa Srbijom istakavši da, kako je kazao, dijalog sa susednom državom treba da bude samo za obostrano priznanje.

Ljuljzim Baša će tokom dvodnevne posete Kosovu razgovarati i sa brojnim liderima albanskih političkih partija i predsednicima nekoliko kosovskih opština.

Izvor VOA

Comments

Pročitaj još