• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Razgraničenje je jedina realna opcija za sporazum s Prištinom

Šef srpske diplomatije i lider SPS Ivica Dačić ocenio je u intervjuu za Blic da smo daleko od sporazuma Beograda i Prištine, da niko ne zna šta bi trebalo da piše u sporazumu, niti se o tome razgovaralo u Briselu.

“Ako sam dobro razumeo, od septembra će se o tome razgovarati”, rekao je Dačić.

Na pitanje Blica “da li se odustalo od akcije otpriznavanja nezavisnosti Kosova”, Dačić je odgovorio da su “privremeno zaustavili akciju povlačenja priznanja Kosova zato što se Priština isto tako obavezala da neće voditi kampanju za priznavanje i učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije”.

“Ne verujemo da će se oni toga pridržavati. I spremni smo da nastavimo ako prekrše dogovor. Ovom akcijom spustili smo broj država koje priznaju Kosovo na manje od polovine članica UN, oni danas mogu da dobiju u najboljem slučaju 92 glasa od 193. Zato je to njima veliki trn u oku”, rekao je Dačić.

Da je na Vučićevom mestu, kaže, da bi kao rešenje za Kosovo ponudio razgraničenje.

“Pričam 10 godina, razgraničenje. I danas to mislim”, rekao je Dačić.

Dačić ocenjuje da “to što je Nemačka protiv ne treba uopšte da utiče na to da mi odustanemo”.

“Razgraničenje je jedina moguća i realna opcija. Ne zahteva dodatne probleme, poput preseljenja stanovništva. Svi su se protivili preranom priznanju Hrvatske i Slovenije, pa su Nemačka i Austrija prve to uradile i priznale ih”, podsetio je Dačić.

Na pitanje da li bi potpisao sporazum sa Prištinom, šef srpske diplomatije je odgovorio, “ako je u interesu Srbije i naroda na KiM, da”.

Izvor: Blic

Comments

Pročitaj još