• Početna>
  • Vesti>

Institut: Svako kršenje pravila može biti rizik za zdravlje i život građana

Iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje pozvali su sve građane na Kosovu da nose maske i da se strogo pridržavaju drugih mera protiv kovid-19, jer smatraju da je rizik od širenja pandemije i dalje veliki, i procenju da se svako kršenje pravila smatra rizikom za zdravlje i život drugih, piše Reporteri.

“Niko nema pravo da ugrozi živote svojih rođaka, starih i osoba sa hroničnim bolestima zbog nemara i neprovođenja preporuka”, navedeno je između ostalog u apelu Instituta.

Upozorili su da virusa ima svuda i da on ubija i zato je nošenje maski obavezno.

“Apelujemo na građane, privredna društva, ugostiteljstvo da strogo poštuju fizičku distancu, koriste maske, dezinfekuju i provetravaju prostorije, kako bi sprečili pojavu i širenje virusa”, ističe se u apelu.

U Institutu ocenjuju da se krećemo ka normalizaciji stanja na šta je uticala promena ponašanja, održavanje higijene, održavanje udaljenosti, nošenje maski.

Iz ove ustanove poručuju da sanitarne i opštinske inspekcije moraju zajedno sa opštinama da sprovedu Zakon o inspektoratu i Zakon o sprečavanju zaraznih bolesti na osnovu priručnika kovid-19 i preduzmu mere u slučaju eventualnog neprovođenja preporuka Nacionalnog instituta.

“Svako kršenje pravila od strane smatraće se rizikom za zdravlje i život drugih. Niko nema pravo da rizikuje živote svojih rođaka, starih i osoba sa hroničnim bolestima zbog nemara i nepridržavanja preporuka.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još