Završeno ispitivanje Tačija u Hagu

Četvorodnevno ispitivanje Hašima Tačija u Hagu, na osnovu optužbi za ratne zločine na Kosovu, završeno je 16. jula nakon četiri dana.

Po izlasku iz Specijalizovanog tužilaštva, Tači je kazao da mu je drago što je imao mogućnost da pruži objašnjenja “koja se tiču svih pitanja koja se povezuju sa njegovim aktivnostima tokom ratnog perioda i njegovim naporima za mir, stabilnost, razvoj i napredak.”

„Tokom ovih četiri dana pokušao sam da objasnim i pružim informacije o mojoj ulozi, mojim odgovornostima tokom rata, u periodu mandata Specijalnog suda. Tokom svog tog vremena bio sam u društvu ambasadora Prospera u svojstvu advokata”, rekao je Tači.

Kazao je da uprkos činjenici da je njegovo svedočenje trajalo dugo, smatra da su imali produktivne seanse.

„Sada ostaje tužiocu i sudiji da ocene, bez pristranosti i otvorenog uma, moje svedočenje. Ukoliko to urade profesionalno, nepristrasno, lako mogu da dođu do zaključka da ja nisam počinio nikakav zločin ili navodna kršenja“, dodao je Tači.

Na pitanje novinara da li je tokom ispitivanja bio upitan o navodima o trgovini organa ili o tzv. Žutoj kući, Tači je odgovorio da “nema pravo da govori ni o čemu što se tiče njegovog svedočenja, ali do danas nisam bio ispitivan o takvim tvrdnjama ni u jednom slučaju”.

Tačijev odlazak u Hag usledio je nakon što je Kancelarija Specijalizovanog tužioca krajem juna saopštila da je 24. aprila podneta optužnica na razmatranje, na osnovu koje se on i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji kao i “druga lica” u deset tačaka terete za niz zločina.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

“Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: RFE/RL

Comments