• Početna>
  • Vesti>

Mekalister: Pozicije Beograda i Prištine još veoma udaljene

Beograd i Priština se moraju sami sporazumeti oko tema koje će biti na stolu i rešenja, izjavio je uticajni evroparlamentarac Dejvid Mekalister i dodao da će EU očuvati striktno posredničku ulogu.

Posle skoro dve godine zatišja, dobro je da predstavnici Beograda i Prištine ponovo pričaju, ali ne treba očekivati brza rešenja, izjavio je u razgovoru za Dojče vele predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister.

Prema njegovom mišljenju, sastanak na najvišem nivou može biti samo početak normalizacije odnosa.

“Pozicije su još veoma udaljene i sada je neophodno da obe strane pokažu političku volju i angažman”, dodao je on.

Mekalister je istakao da je u interesu EU da podstiče razgovore i da ih poveže sa jasnom perspektivom pristupanja EU.

Nerešena situacija između Beograda i Prištine ostaje potencijalni faktor destabilizacije za ceo Zapadni Balkan i time je za celu Evropu od političke i posebne bezbednosne važnosti, smatra Mekalister.

Ovaj bivši premijer nemačke pokrajine Donje Saksonije i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju dodaje da se Beograd i Priština moraju sami sporazumeti oko tema koje će biti na stolu i oko rešenja.

“EU će očuvati striktno posredničku ulogu. Odajem veliko priznanje specijalnom izaslaniku Miroslavu Lajčaku jer mu je uspelo da, uz inicijativu Francuske i Nemačke, ponovo dovede pregovaračke strane za sto”, naveo je Mekalister.

On je podsetio da je Brisel izričito pozdravio ukidanje kosovskih carina na uvoz robe iz Srbije i BiH jer je to bio uslov povratka dve strane za pregovarački sto.

Na pitanje o ideji razmene teritorija, Mekalister je odgovorio da rezultat mora biti saglasnost dve strane, a da je kosovska strana kategorički isključila mogućnost da razmena teritorija bude na agendi.

Nemački političar je naveo da američke posredničke aktivnosti između Beograda i Prištine nisu bile na taj način dogovorene sa EU.

Prema Mekalisterovim rečima, vrata za evropsko-američku saradnju na rešavanju kosovskog pitanja ostaju otvorena ukoliko se poklapaju interesi, ali poručuje da je dijalog između Beograda i Prištine vodila EU i da će ga EU i dalje voditi.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još