Vučić čestitao Makronu praznik: Uveren sam da ćemo imati Vašu podršku da ostvarimo evropski put

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, povodom nacionalnog praznika Republike Francuske, uputio čestitku predsedniku Emanuelu Makronu, u kojoj su istaknute najbolje želje za napredak Francuske i blagostanje svih njenih građana.

Aleksandar Vučić je napisao da na današnji dan Francuska proslavlja neprolazno pravo čoveka na slobodu, jednakost i bratstvo. 

“Četrnaestog dana svakog jula podsećamo se da su i za nas, građane Srbije, francuske nacionalne vrednosti trajan uzor. Ako je, kako kaže francuska izreka, ‘prošlost najbolji prorok budućnosti’, očekujem da se veze srpskog i francuskog naroda, koje su bile neraskidive u najtežim istorijskim okolnostima i koje su nailazile na različite izazove, sada ponovo razmahnu”, istakao je Vučić u čestitki.

Naglašava da je prošlogodišnja poseta francuskog predsednika Srbiji mnogo značila.

“Vi ste im, Vašom prošlogodišnjom posetom Beogradu i srčanim govorom ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj, Emanuel Makron je dao snažan podsticaj, jer ste pokazali posebno poštovanje prema srpskom narodu, kao što je to davno učinio Vaš sunarodnik Alfons de Lamartin kada je rekao da je “srpski narod imao ponosito srce koje se moglo rascepati, ali ne i saviti, kao što se ne može saviti ni srce hrasta u gori”, istakao je predsednik Srbije.

Izrazio je zahvalnost za srdačno gostoprimstvo, koje mu je ukazano  prošle nedelje u Parizu.

“I tim nezaboravnim izrazom uvažavanja ste pokazali koliko je Vaše poštovanje za moju zemlju. Srbija, budite uvereni, zna da uzvrati na Vaš prijateljski odnos, koji odlikuje i razumevanje za naše stavove”, istakao je Vučić u čestitki, saopštila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

Naglašava da Srbija i Francuska i danas dele vrednosti na kojima počiva savremena Evropa.

“I uveren sam da ćemo imati Vašu podršku da ostvarimo naš evropski put, u korist mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Snaga Francuske je i snaga Evrope i zato, uz iskrene čestitke povodom nacionalnog praznika, upućujem Vam i najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje svih njenih građana. Primite, gospodine predsedniče, srdačne pozdrave i izraze posebnog uvažavanja”, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Izvor: RTS

Comments