Dan žalosti u Novom Pazaru

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac proglasio je 14. jul danom žalosti u Novom Pazaru.

Odluka je doneta zbog saobraćajne nesreće u kojoj su poginula tri mladića i smrti brojnih Novopazaraca od koronavirusa u poslednjih nekoliko nedelja.

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji se ne smanjuje, a raste i broj pacijenata na respiratorima. Lekari upozoravaju da je pritisak na zdravstveni sistem ogroman i da će biti potrebni novi kapaciteti. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ponovo se svakodnevno održavaju konferencije za novinare Kriznog štaba.

U kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Kragujevcu. Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović rekao je RTS da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Kragujevcu, Šumadiji i okolini.

U bolnici u Čačku hospitalizovano je 137 pacijenata, a ozbiljnost situacije potvrđuju i činjenice da veliki broj njih ima teške upale pluća i teške kliničke slike.

Prema poslednjim informacijama, u formiranom respiratornom centru trenutno je 12 pacijenata, od kojih je devetoro na respiratoru.

Samo juče u čačanskoj bolnici pregledano je 65 pacijenata, a veliki pritisak trpi prijemno-trijažna ambulanta pošto dolazi dosta pacijenata sa simptomima koronavirusa.

Direktor Instituta za reumatologiju Nemanja Damjanov rekao je za RTS da će na Institutu biti hospitalizovani pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom kovida-19.

“Nemamo uslove za respiratore, za najteže pacijente. Oni koji budu imali potrebe za tim, biće transportovani u druge bolnice”, rekao je Damjanov.

Prvi pacijenti biće primljeni čim stigne sva neophodna oprema, koja se očekuje tokom dana.

Štab za vanredne situacije opštine Kovin doneo je niz strožih mera kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, a koje su na snazi od danas.

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet osoba. Takođe, zabranjeno je i organizovanje svečanosti, proslava, svadbi, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Ograničen je rad ugostiteljskih objekata na vremenski period od 6.00 do 23.00, uz obavezu poštovanja zaštitnih mera i fizičke distance.

Štab apeluje na građane da se pridržavaju svih mera i preporuka. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još