• Početna>
  • Vesti>

Viola fon Kramon: Francuska, Nemačka i Holandija usporavaju proces liberalizacije viza

Zbog snažnog protivljenja Francuske, Nemačke i Holandije građani Kosova i dalje ne mogu da putuju bez viza u evropske zemlje, uprkos ispunjavanju svih kriterijuma za proces liberalizacije, kaže izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon, prenosi Gazeta Ekspres.

Na sastanku premijera Kosova Avdulaha Hotija sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u utorak, razgovarano je o pitanju liberalizacije viza, i prema njenim rečima, to je važan znak.

Gazeta Ekspres podseća da su od 1. jula, kada je Nemačka preuzela predsedavanje EU šest meseci, kosovski zvaničnici izrazili optimizam da će se liberalizacija viza završiti ove godine.

Međutim u utorak, više od 40 članova Evropskog parlamenta napisalo je pisma predsedniku Francuske Emanuela Makronu i holandskom premijeru Marku Ruteu od kojih zahtevaju da EU liberalizuje vize za Kosovo.

Ovo pismo objavljeno je onog dana kada se kosovski premijer Avdulah Hoti sastao u Parizu sa predsednikom Emanuelom Makronom i kada se 12. jula u Briselu očekuje nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, prenosi Gazeta Ekspres.

Izvor: Gazeta Ekspres, Kosovo Online

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još