• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Sastanak u Vašingtonu možda već za nekoliko sedmica; u nedelju o mogućnosti vanrednog stanja zbog virusa

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je sinoć da bi sastanak delegacija Beograda i Prištine mogao da bude održan u roku od nekoliko nedelja u Vašingtonu, piše Kljan Kosova.

Hoti je u emisiji “Rubikon” istakao je da je logično da se sastanak planiran za 27. jun u Vašingtonu odložio, zbog predloga optužnice za ratne zločine koji je podnesen od strane Specijalnog tužilaštva protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

“Bilo je različitih mišljenja…Verujem da je bilo razumljivo da nakon onog što se dogodilo neočekivano da se taj sastanak nije dogodio”, ocenio je kosovski premijer.

Prema njegovim rečima, imali su intenzivne konsultacije sa specijalnim izaslanikom Ričardom Grenelom, bili su spremni za sastanak, međutim, tražili su da se odloži na drugi datum.

“Sada čekamo da Grenel odredi novi datum kada ćemo se sastati”, dodao je Hoti.

Upitan kada bi se takav sastanak mogao održati istakao je da veruje da bi mogao da se dogodi u roku od nekoliko sedmica, ali da sada to ne zavisi samo od njih.

Moguće uvođenje vanrednog stanja zbog situacije sa koronavirusom

“Kosovo je možda na ivici proglašenja vanrednog stanja. Krećemo se ka tome” kazao je on govoreći o situaciji u vezi pandemije izazvane virusom kovid-19.

To može biti vrlo nepopularna odluka, dodao je, ali i istakao da je spreman da ide do kraja da spasi živote građana. 

“Za nedelju sam sazvao sledeći sastanak Upravnog odbora za borbu protiv virusa kovid-19, da napravimo dodatnu procenu situacije sa nekim informacijama koje smo želeli da prikupimo i procenimo zdravstvene ustanove i ostale uključene u to. Nakon toga pozvao sam Savet bezbednosti da razmotri da li bismo trebali da uzmemo obzir mogućnost proglašavanja vanrednog stanja. Skupština donosi konačnu odluku. Procenićemo da li treba ići prema proglašenju vanrednog stanja kako bismo spasili živote građana, jer verujem da je to najbitnije od svega”, kazao je Hoti.

Izvor: Klan Kosova, Kosovo Online

Foto: Klan Kosova

Comments

Pročitaj još