Zečević: Srbija je zabeležila poene

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je za RTS da Srbija unosi stabilnost u odnose sa Albancima na Kosovu. Zainteresovani smo za realizaciju Briselskih dogovora koje smo potpisali 2013. godine, istakao je Zečević.

Kraj ove nedelje obeležio je sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Francuske, a danas i sa kancelarkom Nemačke.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je Francuska nekada bila velika, a da je danas sila srednjeg dometa.

“Želeli su da otvore pregovore Beograda i Prištine posle 18 meseci. U utorak je Makron primio Hotija, a juče Vučića i time pokreće zajedno sa Nemačkom pregovore o normalizaciji odnosa”, rekao je Zečević.

Prema Zečevićevim rečima, druga tema su evrointegracije. “Juče je Vučić rekao da se opredeljujemo za novi model, a Makron je napominjao da stari model treba zameniti novim”, kaže Zečević.

“Predložili su nam da biramo uzmeđu ta dva modela, a juče je razrešena dilema i izašli smo u susret Francuskoj, možemo da dobijemo više sredstava od EU”, ukazuje Zečević.

Ali taj model nosi određene rizike, kako kaže Zečević, jer može da nas zaustavi, ali isto tako na jesen možemo da otvorimo više poglavlja, možemo da se ubrzano približavamo cilju da do 2024. otvorimo i zatvorimo sva poglavlja. Na taj način se može ići u paketu tematski.

Treća tema su bilateralni odnosi koji su u usponu, napominje Zečević i dodaje da ćemo u narednim godinama uspeti da dosegnemo odnose od pre Prvog svetskog rata.

“To je bitno jer bih voleo da koristimo modele koji Francuzi imaju za mnoge oblasti: za doradu Ustava, elektronski mediji, u oblasti konkurencije, razvoja nacionalne kulture”, podvlači Zečević.

Mi smo nekada koristili francuski model društvene organizacije i trebalo bi da razmišljamo u tom pravcu, kaže Zečević.

O Briselskim sporazumima 

“Zainteresovani smo za realizaciju Briselskih dogovora, koje smo potpisali 2013. godine”, istakao je Zečević.

“Zainteresovani smo za poboljšanje ekonomskih odnosa, za unapređenje elektroprivrede, avionski saobraćaj – tu želimo napredak”, dodaje on.

Kako kaže Zečević, što se tiče konačnog rešenje, Vučić je rezervisan.

“Videćemo, pregovori tek počinju, a u nedelju bi trebalo da se nastave pregovori ako albanska delegacija dođe u Brisel”, kaže Zečević.

Prema nekim najavama, Albanci ne dolaze na pregovore. Vučić je rekao da je Srbija spremna za dijalog.

“Postoji sumnja da li je Amerika vratila udarac preko Evrope, da Albanci na nagovor nisu došli u Brisel”, kaže Zečević. 

U suštini postoji takmičenje između Evrope i SAD ko će da donese rešenje, smatra Zečević. 

“Možda Hoti i dođe, ako ne dođe možda je to poruka da Albanci računaju na Amerikance”, ukazao je Zečević.

O protestima u Srbiji

Govoreći o protestima u Srbiji, Zečević kaže da Evropska komisija i Sem Fabrici govore da treba izbegavati nasilje prema državnim institucijama – to je poruka koju šalju, da ne dođe do eskalacije nasilja na ulicama.

Zečević dodaje da je poruka američkog ambasadora da ne spori pravo da građani protestuju.

Osvrćući se na strani faktor, Zečević kaže da su ovi protesti – protesti građana i mladih koji su nezadovoljni – koji ne razumeju sanitarnu politiku vođenu od marta.

“Ovo je epidemija neviđena do sada i niko se na pravi način nije suočio sa njom. Sigugurno je autentični peotest, koji neko želi da iskoristi – da li strane službe ili neko drugi. Treba odvojiti građane koji imaju pravo da protestuju i interese nekih sila”, zaključio je Zečević.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još