Arlov: Projekat “Spojimo decu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske” odložen

Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske saopštio je da je projekat “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, koji je deveti po redu, zbog pandemije korona virusa, odložen.

Predsednik Odbora Milorad Arlov ističe da je ovogodišnji projekat trebao da okupi preko 1.100 ljudi, nastavnika, dece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

“Ove godine ovaj 9. projekat trebao je biti najmasovniji do sad. Sa Kosova i Metohije u 21 lokalnu zajednicu trebalo je doći 23 autobusa dece, nastavnika i dece i mladih sa poteškoćama u razvoju sa svojim roditeljima. Ukupno preko 1.100 gostiju, da sedam dana uživaju u gostoprimstvu i slobodi Republike Srpske.” navodi Arlov.

Arlov dodaje da je, ako epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća, krajem avgusta planirana poseta Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice Prijedoru.

“Teško nam je palo odlaganje, sve smo pripremili, a znamo koliko znači deci Kosova i Metohije. Ali moramo sa velikom ozbiljnjošću i odgovornošću to shvatiti jer ne želimo da tim projektom i povezivanjm doprinesemo još težoj zdravstvenoj i epidemiološkoj situaciji. Ne želimo da jedno dete sa Kosova i Metohije donese ili odnese virus iz Republike Srpske čuvajući njih, domaćine i sve aktere ovog velikog projekta kojih ima više hiljada” ističe Arlov.

“Termin ćemo odrediti za narednu 2021. godinu, možda za Vaskšnje praznike, ali sigurno za jun 2021. godine zavšetak školske godine i početak letnjih školskih praznika kada, ako se uslovi stvore a svi se nadamo da hoće” dodaje Arlov.

Odbor će na jesen izdati knjigu monografiju autora Slavka Basare, recenzije Tome Marića i Ranka Preradovića o humanosti Odbora i Republike Srpske u proteklih 13 godina za Kosovo i Metohiju a 50% sredstava od prodanih knjiga biće namjenjen u humanitarne svrhe za Kosmet i Dnevni centar ”Podrži me-9 januar” u Kosovskoj Mitrovici, zaključuje se u saopštenju predsednika Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorada Arlova.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments