Rebić za RTS: U neredima povrećena 43 policajca, uhapšene 23 osobe

Direktor policije Vladimir Rebić kaže za RTS da je policija tokom sinoćnjih nereda “krajnje uzdržano reagovala”, te da je oko 23.00 upotrebila hemijska sredstva. Povređena su najmanje 43 policajca. Uhapšene 23 osobe zbog nereda, kaže Rebić. Zapaljeno pet policijskih vozila, a povređena su i tri konja.

Vladimir Rebić kaže da je bilans sinoćnjih protesta i nereda u Beogradu “izuzetno ozbiljan” što se tiče policije.

“Imali smo 43 povređena policijska službenika, verovatno je broj značajno veći jer se oni sa lakšim povredama nisu javljali. Imamo podatak o povređenih 17 demonstranata”, rekao je Rebić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Privedena su 23 huligana, kaže Rebić navodeći da je među njima i Damnjan Knežević, koji se može označiti kao organizator upada u Skupštinu. Dodaje da je i bivši član Dveri Srđan Nogo takođe označen kao organizator upada.

Damnjan Knežević u javnosti je poznat kao organizator narodnih patrola protiv migranata.

Policija će, kaže, izvršiti analizu i utvrditi ko je odgovoran za organizaciju protesta, dok odgovornost za napad na policiju i upad u Skupštinu jeste na Kneževiću i Nogu.   

Prema njegovim rečima, zapaljeno je pet policijskih vozila, a povređena su i tri konja. Takođe, uništena su i dvoja ka-de vrata na ulazu u Skupštinu.  

Jedna osoba je uhapšena zbog paljenja policijskog vozila.

“Ne možemo da dozvolimo da samo 23 osobe budu odgovorne, moraju i drugi”, rekao je Rebić.

“Policija uzdržano reagovala” 

Direktor policije kaže da je izuzetno iznenađen sinoćnjim događajima. “Nismo očekivali da u jednom demokratskom društvu neko kamenicama ugrožava život policajaca, koji su do sada, tokom korone, pomagali građanima”, navodi Rebić.

Prema njegovim rečima, okupljanje je krenulo spontano, a kako se povećavala agresija okupljenih, povećavao se i broj policajaca.

U jednom trenutku na terenu je, kaže, bilo oko 200 policijskih službenika.

“Mislim da se policija dugo uzdržavala do krajnjih mera, upotrebili smi fizičku snagu tek kad je ona bila upotrebljena prema nama, krajnje uzdržano smo postupali, hemijska sredstva smo upotrebili tek oko 11 sati, na kraju je i konjica morala da interveniše. Ipak smo uspeli da ih sve rasteramo, videćemo na osnovu video-zapisa sa kamera da identifikujemo sve koji su činili nasilje na beogradskim ulicama”, napominje Rebić.

Policija je, ističe, ipak uspela da uspostavi javni red i mir za nekoliko sati.

“Policija je tu da zaštiti državnu imovinu, ali i život i zdravlje ljudi. Ponosan sam na ljude koji su radili sinoć”, rekao je direktor policije.

Nereda je bilo i ispred Radio-televizije Srbije. Rebić poručuje da su zaposleni u RTS-u bili bezbedni, a biće i ubuduće.

“Svi ljudi u Republici Srbiji biće bezbedni”, rekao je direktor policije poručujući da “šačici huligana neće poći za rukom ono što su naumili”.

Izvor: RTS

Foto: Beta

Comments