• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD-a: Od danas dostupni onlajn kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni

Kalkulatori sudskih taksi i krivičnih kazni biće dostupni elektronskim putem preko veb-sajta Sudskog saveta Kosova od danas, saopšteno je iz Ambasade SAD-a u Prištini.

“Inovativni kalkulatori, laki za korišćenje, građanima omogućavaju da procene troškove za takse za usluge i krivične kazne iz lagodnosti svog doma. Ovi napori pravosuđe na Kosovu čine pristupačnijim za njegove građane, a podržao ih je USAID preko Programa za jačanje pravosudnog sistema, Službe za spoljni tužilački razvoj (OPDAT) i Biroa za međunarodne poslove narkotika i sprovođenja zakona (INL) Odeljenja pravde SAD” navedeno je u saopštenju.

Kalkulator sudskih taksi, koji je osmislio USAID, pomaže građanima da predvide takse za parnicu sa samo par klikova, eliminišući potrebu da se oslanjaju na advokata za utvrđivanje troškova, objašnjava se u daljem tekstu.

” Kalkulator krivičnih kazni čiji su pokrovitelji bili INL i OPDAT, služi kao pomoćno sredstvo sudijama za utvrđivanje visine krivične kazne i građanima omogućava da shvate metodologiju koju sudije primenjuju za njihovo izricanje. Zasniva se na nedavno usvojenim Smernicama Vrhovnog suda i odredbama Krivičnog zakonika. Puštanje u rad kalkulatora deo je niza funkcija na veb-sajtu Sudskog saveta Kosova koje je osmislio USAID-ov Program za jačanje pravosudnog sistema radi povećanja transparentnosti sudstva i pristupa građana pravdi. Među dodatnim funkcijama na veb-sajtu Sudskog saveta Kosova nalaze se baza podataka o sudskim presudama, disciplinske žalbe na rad sudija i pregled učinka. USAID-ov Program za jačanje pravosudnog sistema je petogodišnji aktivnost u oblasti vladavine prava koja je usredsređena na promovisanje pravosudnog sistema koji se pridržava visokih standarda nezavisnosti, nepristrasnosti, integriteta, odgovornosti i transparentnosti” stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još