• Početna>
  • Vesti>

Klinička slika obolelih sada je drugačija, veliki broj hospitalizovanih u Nišu na kiseoniku

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je zabeleženo 289 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je još 6 osoba. Za poslednja 24 sata testirane su još 7.872 osobe. Vanredna situacija u 16 opština i gradova.

Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa

Rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić kaže da su deca koja su smeštena u toj bolnici dobro, a da je jedno dete na kiseoničkoj terapiji.

U ovoj bolnici su uglavnom pacijenti iz Beograda, ali ima i onih iz Arilja, Užica, Smedereca, kao i tri bebe iz Novog Pazara, stare svega nekoliko dana.

Dr Ostojić navodi da je klinička slika koju razvijaju deca u ovom naletu ozbiljnija nego u prethodnom periodu, sličnija slici odraslih.

“Imaju upale plića, karakterističan nalaz u krvnoj slici, temperaturu i malaksalost. To je češće kod starije dece”, rekla je Ostojićeva.

I novi Klinički centar u Nišu postaje kovid bolnica

Zbog povećanja broja novozaraženih na jugu Srbije, novi Klinički centar u Nišu ponovo će biti kovid bolnica, i to četvrti i peti sprat nove zgrade.

Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu negu, kaže da su tokom noći već primili 14 pacijenata na intenzivnu negu. Navodi da će primati veoma teške pacijente, tako da su opremljeni sa 50 kreveta i respiratora.

U odnosu na prethodni period, sada su klinička slika i statrosna struktura obolelih drugačiji. U Nišu je hospitalizovano 220 jako teških pacijenata, a četiri petine njih zahteva kiseonik.

Nemamo lakih slučajeva kao pre, oni su u kućnoj izolaciji, podseća dr Janković.

Iz Vranja poslata 142 uzorka na analizu

Iz Vranja su juče na testiranje poslata 142 uzorka na analizu. Dnevno se oko 200 ljudi javi u kovid ambulante zbog simptoma koronavirusa.

Za nedelju dana 117 Vranjanaca obolelo je od od kovida 19, a u bolnicama je 119 pacijenata.

Vanredna situacija proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Beogradu, Šapcu, Čačku, Arilju, Kraljevu, Požegi, Užicu, Priboju, Lučanima, Bogatiću i Vladičinom Hanu zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Izvor: RTS


Comments

Pročitaj još