U Srbiji zaraženo još 289 osoba, preminulo 6 – vanredno u 12 gradova i opština

Za poslednja 24 sata zabeleženo je novih 289 slučajeva koronavirusa u Srbiji, a preminulo je šest osoba. Na respiratoru su 93 pacijenta. Testirano je 7.872 osoba. Vanredno u 12 opština i gradova.

Od početka epidemije u Srbiji registrovano 16.420 slučajeva

Prema ažuriranim podacima, objavljenim na sajtu www.covid19.rs, ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji od početka epidemije sada je 16.420, a broj smrtnih slučajeva je 317. Broj trenutno aktivnih slučajeva je 2.737. Ukupno je testirano 447.317 osoba.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović upozorio je da je sve veći broj pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom starosti između 30 i 50 godina  i apelovao na građane da se jave kovid ambulantama čim se pojave simptomi i redovno javljaju ukoliko im se stanje pogorša kako bi bili upućeni na dalje lečenje.

Zbog povećanog broja obolelih, sportska dvorana Arena od danas se pretvara u kovid bolnicu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS posle sastanka sa direktorima kovid bolnica da će privremena bolnica u Areni početi da radi u toku popodneva.

U Arenu će biti smeštani pacijenti kojima se stanje poboljšava, i kojima je ostalo dva ili tri dana primanja terapije. Pojasnio je da tu neće biti smeštani asimptomatski pacijenti, nego oni kojima je klinička slika takva da zahteva redovno praćenje.

Zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom vanredna situacija proglašena je u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju, Ivanjici, Beogradu, Šapcu, Čačku, Arilju, Kraljevu, Požegi.

Tokom dana vanredna situacija uvedena je i u Užicu gde se u bolnici trnutno na lečenju od kovid 19 nalazi 214 pacijenata.

Izvor: RTS

Comments