• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Da sam bio tu, ranije bih poslao vojsku u Novi Pazar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Novom Pazaru bolja nego juče, da je manje pacijenata u bolnici, ali i da su dve osobe preminule.

Aleksandar Vučić je rekao da je razgovarao sa koordinatorom novopazarske bolnice dr Mirsadom Đerlekom, kao i pripadnicima vojske koji su u Novom Pazaru. 

“Ja sam kriv što sam posle izbora išao u Moskvu i Brisel, živ se pojedoh. Da nisam sigurno bih ranije vojsku uključio i bilo bi manje problema u Novom Pazaru”, rekao je predsednik koji je prisustvovao prikazu dronova na aerodromu u Batajnici.

Vučić je rekao da je danas situacija bolja nego juče, manje je hospitalizovanih. Juče je zabeleženo pet smrtnih slučajeva, a do subote ujutru su još dve osobe preminule. 

Doktor Mirsad Đerlek, koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru, rekao je ranije danas da ohrabruje blago poboljšanje, odnosno nešto manji broj novozaraženih.

Pored lečenja pacijenata, kaže, pokušavaju i psihički da smire ljude. “Razumem sve, ovo je smrtonosna bolest, a ne vađenje zuba, pokušavamo da ih informišemo i spasimo dezinformcija”, rekao je Đerlek.

Podsetio je da je cela bolnica u kovid režimu, osim ginekologije i hirurgije.

Vučić o tome koliko Srbija testira, a koliko zemlje regiona

Vučić je rekao da je Srbija sprovela više testova na koronavirus nego sve zemlje bivše Jugoslavije, plus Albanija zajedno, i to 428.000.

Vučić je, upitan za kritike iz Hrvatske u vezi sa praksom testiranja, rekao da nije zainteresovan da odgovara na hrvatsku predizbornu kampanju, pošto se sutra tamo održavaju izbori.

Što se testova tiče kaže da su samo četiri zemlje po pitanju testiranja u odnosu na broj stanovnika, ispred Srbije, a to su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Italija.

Preneo je apsolutne brojke testiranja u regionu.

“U Crnoj Gori sprovedeno je 18.000 testova, i to sve brzi testovi, jer nemaju laboratorije za pi-si-ar testove. Severna Makedonija pošteno je testirala 64.000, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja iste veličine i uz to članica EU 147.000, Mađarska koja je veća 281.000”, naveo je Vučić.

Vučić je, na osnovu tih brojeva, upitao “na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani”.

Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susedne zemlje.

Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje 215 evra, a kod nas, ako dođete na svoj zahtev, testiranje košta 50 evra, dok je besplatno ako postoje simptomi.

Testovi su koštali državu do sada 50 miliona evra, a imamo ih još 300.000.

Vučić se zalaže za izgradnju privremene bolnice

Predsednik Vučić je predložio da se otvori privremena bolnica poput one na Karaburmi, sa sa 500 do 1000 ležajeva za intenzivnu i poluintenzivnu negu.

To bi bila glavna bolnica za sledeće udare koronavirusa, jer, kako je rekao, “ako je sada ovako, ko zna šta nas čeka na jesen”.

Nema nove pomoći za privredu

Vučić je rekao da država ne razmatra novi paket mera pomoći privredi zbog koronavirusa, jer bi na taj način ugrozila stabilnost i stopu javnog duga.

“Nema, ne može da obezbedi država još para (za pomoć privredi). Ako bude obezbeđivala još više, država će da ugrozi stabilnost i stopu javnog duga, a ja sam obećao narodu da nećemo preći stopu javnog duga 60 odsto u odnosu na BDP, što je Mastriht nivo”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da se očekuju masovna otpuštanja, Vučić je rekao da su masovna otpuštanja pojedini mediji najavljivali pre nekoliko meseci, ali da se to nije desilo i da sada u Srbiji ima 6.000 više zaposlenih nego pred početak krize.

“Što se tiče sindikata, ja volim Ljubu Orbovića (predsednika SSSS-a), on razume državu uvek i razumem potrebu sindikata da uvek štite radnike, i ja sam na strani radnika. Ali država nije ćup iz kojeg možete da uzmete šta hoćete”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još