• Početna>
  • Vesti>

Počelo suđenje Krstiću i Šabaniju po optužnici za ratne zločine

U Osnovnom sudu u Prištini počelo je suđenje Zlatanu Krstiću i Destanu Šabaniju, koje tužilaštvo tereti za krivična dela “ratni zločini protiv civilnog stanovništva”. Pripremno ročište održano je u januaru, kada su optuženi negirali odgovornost za ubistvo četiri Albanca i nehumani tretman prema njima u Gornjem Nerodimlju kod Uroševca tokom 1999. godine.

Optužnica Zlatana Krstića tereti da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na devetnaest članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.

Krstić je navodno učestvovao u maltretiranju članova te porodice, u uništavanju njihove imovine, deložaciji iz njihovog prebivališta, otmici i ubistvu njena četiri člana.

Destan Šabani optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima. On je navodno naredio da tela budu pokopana bez obreda.

Odbrana Zlatana Krstića i Destana Šabanija podnela je zahteve za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze, smatrajući da ne postoji osnovana sumnja da se postupak uopšte vodi. Zahtevi odbrane su odbačeni.

Pred kosovskim pravosuđem, po optužnicama za navodno počinjene ratne zločine, u toku su procesi protiv šestorice Srba.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još