Vučić: Tu smo za dijalog, ali mi niko neće naređivati rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje uskoro važne posete Beogradu, za koji dan, da se sve one tiču Kosova i Metohije, te naglasio da smo tu za dijalog, ali da mu niko neće naređivati kakvo treba da bude rešenje.

Aleksandar Vučić, za Pink, nije želeo da otkriva o kojim stranim zvaničnicima koji dolaze u Beograd je reč, ali je istakao da se svaka poseta tiče Kosova i Metohije.

Upitan za odnos sa Nemačkom, rekao je da je on racionalan, da se radi o najmoćnijoj sili Evrope, i jednoj od dve najmoćnije sile sveta, koja je izašla kao pobednica korona krize.

Ukazao je da nismo saglasni u svemu, ali da mnogo zavisi od Nemačke.

Rekao je da nije srećan odnosom Nemačke prema Kosovu, kao ni oni našim, jer nećemo da priznamo Kosovo, dodajući da će se to neslaganje nastaviti.

Što se daljih koraka u dijalogu Beograda i Prištine tiče kaže da moraju da se dogovore Nemci i Francuzi šta da rade sa nama, jer smo mi problem, pošto nemamo isti stav sa njima o Kosovu.

“To je njihov problem sa nama, a naš problem je što niko neće da ima drugu poziciju sem nezavisnog Kosova”, rekao je Vučić.

Dodaje da je Srbija spremna za dijalog. 

“Mi smo spremni za nastavak dijaloga. Kada god hoće. To da mi neko naređuje kakva će rešenja biti, ne može”, poručio je predsednik.

Rekao je da je do sada čuo 500 različitih predloga, a nikada nije dobio nijedan konkretan na papiru.

Izrazio je nadu da će biti samita u Parizu koji se najavljuje, ali dodao da nije on taj koji zakazuje.

Što se tiče inicijativa EU I SAD rekao je da očigledno ne mogu da se dogovore ko će da kontroliše Balkan, ali da su to njihovi međusobni problemi.

Upitan šahovskim rečnikom koji je sledeći potez, Vučić je rekao „uvek u iznudici, ali moramo da vodimo računa”.

“Ostalo je malo vremena, pritisnuti smo na tabli, ali moramo da budemo strpljviji i uvek posvećeni partiji”, objasnio je Vučić.

Dodao je da nije Priština ta sa kojom pregovaramo, već zapadne zemlje.

“Sve vreme dok smo vodili dijalog mi smo ga vodili ne sa Prištinom, već sa Zapadom. Nije nama Tači bio garancija za ZSO već EU”, podvukao je predsednik.

Upitan za stav Florijana Bibera Vučić je upitao ko je on.

“Niko i ništa. To je čovek koji se po ceo dan trudi da me uvredi. On živi u Austriji. Pisao je slogane na nivou naših opozicionih lidera kao što je ‘Aco viruse'”, dodao je Vučić.

Vlada značajno pre zakonskog roka

Predsednik Srbije i SNS-a izjavio je da će vlada biti formirana značajno pre zakonskog i ustavnog roka.

“Vlada će biti u ustavnom i zakonskom roku, uveren sam i značajno pre toga. Razmišljam o tome svaki dan”, rekao je Vučić za Pink.

Zakonski rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja parlamenta.

On je rekao da, naravno, razmišlja i o mandataru za sastav nove vlade, čije ime nije otkrio.

“Vidim da svi drugi više brinu o tome nego ja”, rekao je Vučić i dodao da novine licitiraju i “izmišljaju šta stignu”.

Komentarišući to što je izlaznost na današnjim ponovljenim izborima za Narodnu skupštinu do 9 sati bila 4,3 odsto, Vučić je rekao da se čudi da je toliko ljudi izašlo.

Upitan da li je moguće da još neke stranke uđu u parlament posle ponovljenih izbora, Vučić kaže da je sve moguće, ali u slučaju da neko dobije skoro sve glasove.

Objasnio je da je SNS na izborima 21. juna dobila 61 odsto glasova od ukupnih izašlih, u koje spada i oko 3,7 odsto nevažećih listića, a da bi, ukoliko se nevazeći glasovi ne bi računali, dobili 63,5 odsto.

“Kad gledate tako, onda bi POKS, Suverenisti, Metla, bili blizu, ali pošto se kod nas računa zajedno sa nevažećim listićima, onda su te šanse manje”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments