• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Uprkos izazovima pozitivna dinamika odnosa sa SAD

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog, prihvatljivog, rešenja kosovskometohijskog problema.

Ivica Dačić navodi da je Srbija opredeljena da otvorenim pitanjima pristupa na diplomatski i konstruktivan način vodeći računa o široj stabilnosti.

“Spremna je za jačanje bilateralnih odnosa, a takav pristup je doveo da saradnja Srbije i SAD uprkos realnim izazovima koje ne skrivamo, ima pozitivnu dinamiku”, rekao je Dačić i podsetio da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog na svim nivoima što je doprinelo stvaranju stabilnog osnova za razvoj ukupnih odnosa.

Ministar je na otvaranju drugog ciklusa Srpsko-američke akademije za lidere – na predavanju na temu srpsko-američkih odnosa, rekao da o toj pozitivnoj dinamici između Beograda i Vašingtona govori i inteziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou i poziv predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

“Pitanje Kosova i Metohije zasigurno predstavlja najvažniju temu našeg političkog dijaloga”, rekao je Dačić i dodao da Beograd ostaje potpuno otvoren za dalje razgovore o rešavanju tog pitanja.

Ministar je podsetio i na kontinuiranu podršku iz SAD u ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji koju Srbija dobija, i izrazio očekivanja da će tako nastaviti obzirom da je očuvanje pozitivne dinamike u procesu evropskih integracija od izuzetnog značaja za stabilnost i razvoj ne samo Srbije već i celog regiona.

Dačić je ukazao i na važnost sagledavanja istorijskog konteksta odnosa Srbje i SAD kroz savezništva u kojima su se ogledale zajedničke vrednosi i udruženost za borbu za očuvanje slobodarskih načela, a sve kako bi se predvideli budući pravci razvoja odnosa dveju zemalja koji će u 2021. godini navršiti 140 godina.

Bomardovanje – najteži period u srpsko američkim odnosima

Šef srpske diplomatije rekao je i da u sagledavnju odnosa Beograda i Vašingtona treba biti realan i priznati da je u njima oduvek bila prisutna asimetričnost.

Ali uprkos tome Srbija je pokazala da je moguće da jedna ne tako velika zemlja bude američki saveznik i važan prijatelj.

Podsetio da su glavnu notu odnosima sa SAD dali Nikola Tesla i Mihailo Pupin kao i da se predsednik Vudro Vilson zalagao za obnovu Srbije kao nezavisne države i njen izlazak na more, što je bio zahtev, koji je postao deo i njegovih 14 tačaka iz 1918. godine.

Ministar je istakao i važnost najdirljivijeg momenta u istoriji odnosa – 28. jula 1918. godine kada se na Beloj kući vijorila srpska zastava.

Dačić je podsetio i na bomardovanje i da je poslednja decenija 20 veka bila i najteži period u srpsko američkim odnosima, ali i nešto kasnije prizanje nezavisnosti Kosova što je, kako kaže tema u vezi sa kojom Srbija i SAD i danas imaju suštinski različite pozicije.

Podsetio je i na podršku koju je dobila incijativa Mini Šengen iz Vašingtona, ali i na onu tokom pandemije kovida.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još