Rama: Balkanski mini-Šengen u interesu Albanaca

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je balkanski mini-Šengen u interesu Prištine i Tirane.

Albanski premijer je naglasio da je to strateški interes Albanaca, prenosi prištinska Koha.

“Što se mene tiče, balkanski mini-Šengen je u interesu Albanije i Kosova. Da nismo izgubili vreme sa svim vrstama graničnih prelaza, bilo bi to poput dolaska iz Prištine ovde na aerodrom”, rekao je Rama.

Po njemu “Albanija ima obavezu da bezuslovno podrži Kosovo”.

“I ko god je u ulozi šefa vlade u Albaniji, trebalo bi da bude otelovljenje ove obaveze, ali Albanija ni nije, niti će preuzeti obavezu staratelja ili mentora, koji odozgo pokazuje vođstvu na Kosovu šta treba da uradi”, dodao je Rama. 

Podrška Tačiju i Veseljiju 

Albanski premijer je boravio dva dana u Prištini kako bi se zauzeo za nacionalnu potrebu Albanaca, i da je svim političkim predstavnicima dao punu podršku, tvrdeći da se objavljivanjem optužnice protiv Tačija i Veseljija, desilo nešto ozbiljno i duboko nepravedno.

Rekao je da na Kosovo nije došao kako bi bio advokat Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljeiju, već da bude uz njih.

“Mi smo ovde došli da budemo blizu njih, moralno uz dvojicu ljudi, koji su institucionalne figure, pre svega predsednik. Došli smo zato što ja verujem snažno da se nalazimo u vrlo kritičnom trenutku koji može da ima teške posledice za Kosovo, ako se ne odvoje jasno pravda od nepravde,” rekao je albanski premijer.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još