Sveti arhijerejski sinod: Najoštrije osuđujemo progon Crkve u Crnoj Gori

Sveti Arhijerejski Sinod sa svoje sednice održane 25. juna 2020. godine, najoštrije osuđuje nastavak progona Crkve od strane aktuelne crnogorske vlasti, pokazanog kroz najnovije privođenje Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija na informativni razgovor u Centar bezbednosti u Podgorici, gde je na ispitivanju zadržan punih šest sati, kao i kroz privođenje jednog broja sveštenstva i vernog naroda, uz stalne pretnje deportacijom onih sveštenoslužitelja koji nisu crnogorski državljani, navodi se u saopštenju Svetog arhijerejskog sinoda, dostavljenom našoj redakciji. U Nastavku teksta, saopštenje prenosimo u celosti.

“Crkva u Crnoj Gori i njeni episkopi, sveštenstvo i monaštvo zajedno sa vernim narodom, brani svoje svetinje i potpuno opravdano, izbegavajući svaku politizaciju problema, zahteva neophodne izmene i dopune spornog zakona o slobodi veroispovesti.

Sveti Sinod, po ko zna koji put, apeluje na aktuelnu crnogorsku vlast da prestane sa progonom Crkve i sveštenstva i da postupi u skladu sa civilizacijskim normama i preporukama svih zvaničnih političkih i društvenih faktora iz Evrope i sveta, i na taj način omogući i zakonom garantuje slobodu vere i savesti svakog pojedinca i građanina Crne Gore. Najnovije gonjenje koje država sprovodi protiv sveukupnog bića Crkve u Crnoj Gori, zloupotrebljavajući epidemiju koronavirusa i mere koje su donete za njeno suzbijanje, mogu dovesti samo do još većih društvenih podela i trajno ugroziti stabilnost i mir ne samo u toj državi nego i u čitavom regionu.

Pružajući snažnu bratsku podršku episkopima, sveštenstvu, monaštvu i blagočestivom i hristoljubivom narodu da brane i odbrane svoje pravo da slobodno ispovedaju svoju veru, Sveti Arhijerejski Sinod poziva predsednika Crne Gore i vladu Crne Gore da prekinu progon Crkve i svoje buduće korake prilagode međunarodnim pravnim normama, posebno iz oblasti ljudskih prava i slobode veroispovesti, i da na delu, a ne samo na rečima, pokažu da su deo Evrope i civilizovanog sveta uopšte.

Molimo se Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i bratoljublje među svim njenim građanima, bez obzira na to koje su vere, ili nacije, ili političkog opredeljenja, a verni narod pozivamo da, kao i do sada, bude odgovoran i dostojanstven u odbrani svetinjâ i svog neotuđivog prava na slobodno ispovedanje vere.”

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: SPC

Comments