• Početna>
  • Vesti>

MSP Nemačke: Podržavamo rad Specijalnog suda, isto očekujemo od Kosova

Vlada Nemačke na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel u potpunosti podržava rad Specijalizovanih veća i isto očekuje i od Kosova, stav je Nemačke nakon objavljivanja vesti da je protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija podignuta optužnica u Hagu, prenosi Gazeta Ekspres.

Portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova rekao je za taj list da očekuju da se dijalog između Prištine i Beograda nastavi bez odlaganja.

Haško specijalno tužilaštvo objavilo je 24. juna optužnicu za ratne zločine protiv dvojice bivših visokih zvaničnika OVK, kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija.

Prema Specijalnom tužilaštvu Tači, Veselji i nekoliko drugih odgovorni su za razne zločine i oko 100 ubistava, uključujući političke protivnike.

Optužnica je objavljena još bez zelenog svetla sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća koji je preispituje.

Objavljivanje optužnica je naišlo na mnoge kritike, međutim, iz Specijalnog tužilaštva, kažu da su bili primorani da saopšte imena i optužnicu, jer su Tači i Veselji pokušali da opstruiraju rad Specijalizovanih veća.

Tim povodom Gazeta Ekpres je poslala pitanja zvaničnom Berlinu, a portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova je naveo da Specijalizovana veća imaju punu podršku vlade kancelarke Angele Merkel i podsetio da je Specijalni sud osnovalo Kosovo.

Iz Berlina poručuju da očekuju da Kosovo podrži rad tog suda. 

„Međunarodna zajednica, uključujući Saveznu Vladu Nemačke, jasno očekuje da Kosovo poštuje ovu posvećenost i podržava rad Specijalizovanih veća Kosova“, rekao je za Gazeta Ekpres portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Optužnica protiv predsednika Tačija dovela je do otkazivanja sastanka u Vašingtonu zakazanog za 27. jun.

Kosovski premijer Avdulah Hoti nije otputovao u SAD, rekavši da mora da se vrati na Kosovo zbog novonastale situacije.

Međutim, Nemačka očekuje da se dijalog između Prištine i Beograda nastavi bez odlaganja i podržava rad specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

“Obnavljanje političkog dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć Evropske unije i drugih regionalnih pitanja na zapadnom Balkanu mora biti učinjeno bez odlaganja. U potpunosti podržavamo napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka”, rečeno je za Gazeta Ekspres iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Izvestilac za Kosovo u Bundestagu Peter Bejer rekao je danas da je optužnica protiv Tačija i Veseljija pozitivan korak ka pravdi i da ne umanjuje “vrednosti OVK”.

Tači je iz Tirane poručio da će se u nedelju, po povratku u Prištinu obratiti građanima povodom optužnice Specijalnog suda.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još