• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg: Sastanak u Beloj kući prvi pravi korak ka mogućem dogovoru Beograd-Priština

epa07478242 NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a press conference ahead of NATO Foreign ministers meeting at NATO headquarters in Brussels, Belgium, 01 April 2019. NATO Foreign Ministers will meet in Washington D.C. later this week to mark the seventieth anniversary of the Alliance. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je da je predstojeći sastanak predsednika Kosova i Srbije Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Beloj kući „prvi pravi korak ka mogućem dogovoru“.

“Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rešenja“, naveo je Stoltenberg u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

On je podsetio na dugogodišnje angažovanje NATO na širem prostoru Zapadnog Balkana, počevši od „zaustavljanja dva rata – u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije KFOR, koja traje već dve decenije“, istakavši i da je Srbija takođe partner NATO.

Odsustvo EU na vašingtonskim razgovorima nije problem za NATO.

”Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju”, istakao je Stoltenberg.

On je dodao da „niko nema pravo da diktira rešenje“ i da „jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele“.

„Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja“,kazao je Stoltenberg za VOA.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još