Haradinaj: Verujem u nevinost Tačija i Veseljija

Bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da je „Oslobodilačka vojska Kosova“ (OVK) vodila „čist rat“, da je to kasnije rezultiralo „nezavisnošću Kosova“, te da veruje u nevinost kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija povodom optužbi za ratne zločine.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu danas je saopštilo da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Tači, Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno odvođenje lica, progon i mučenje.

„Albanski narod Kosova s pravom se borio za slobodu, nakon žestokog ugnjetavanja različitih srpskih režima, koje je trajalo skoro vek, a vrhunac je bio Miloševićev režim“, rekao je Haradinaj na Fejsbuku.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

„Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Kako se navodi u saopštenju iz Haga, „specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća“.

„Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova“, piše u saopštenju.

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments