• Početna>
  • Vesti>

Tači o sastanku u Vašingtonu: Biće to težak i naporan dan

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da sastanak koji će se održati u Vašingtonu 27. juna u Beloj kući dolazi u pravo vreme za Kosovo.

Tači je u intervjuu za prištinsku televiziju T7, istakao da će se angažovati na postizanju konačnog sporazuma što, kako je naveo, znači uzajamno priznavanje, prenosi Ljajmi.

“Sastanak koji će se organizovati u Vašingtonu dolazi u pravo vreme za Kosovo. To je sastanak koji je nedostajao, sastanak  između dve balkanske zemlje po prvi put u Beloj kući, sastanak koji vode SAD”, naveo je kosovski predsednik.

Prema njegovim rečima, pisma predsednika SAD Donalda Trampa predsednicima Kosova i Srbije, bila su izuzetno ohrabrujuća za nastavak mirovnog procesa i postizanje konačnog sporazuma.

Istakao je i da će dan održavanja sastanka predstavnika Kosova i Srbije biti težak i iscrpljujući u pogledu pregovora sa srpskim liderima.

“Verujem da će to biti težak, izuzetno težak i naporan dan u pogledu pregovora sa Srbijom. Mi kao Kosovo uvek smo tražili da za stolom budu SAD. Sada možemo reći da smo blagoslovljeni što ne samo što će biti, već će i voditi ovaj proces, mislim da je to dobra stvar. To je prilika koju ne smemo propustili. Nadam se da ćemo intenzivno raditi na onome što je povezano sa ekonomskim pitanjima, koja mogu uticati i na otvaranje drugih tema”, ocenio je Tači.

Kosovski predsednik je istakao i da je Srbija ostala talac prošlosti, dok je Kosovo napravilo progresivne korake.

“Srpska delegacija više gleda u prošlost, oni i dalje ostaju taoci prošlosti i lažnih istorijskih mitova o Kosovu, dok je Kosovo učinilo ogromne progresivne korake. Slobodno je i nezavisno. Realnost na Kosovu drugačija je od onoga čemu teži Srbija”, naglasio je Tači. 

Kako je naveo, “dve potpuno jednake države će razgovarati”.

“Mislim da taj dan neće biti lak, ali važan za mir i stabilnost”, zaključio je Tači.

Izvor: Kosovo Online, Lajmi

Foto: Kosovo Onilen

Comments

Pročitaj još