• Početna>
  • Vesti>

Savet za štampu Kosova osudio portal zbog objavljivanja podataka 210 Srba, Roma i Goranaca

Portal „Gazeta Sinjali“ prekršio je Kodeks za štampu Kosova jer je objavio lične podatke 210 Srba, Roma i Goranaca sa Kosova i Metohije koji su navodno zaraženi virusom korona, odlučio je Savet za štampu Kosova na osnovu žalbe Udruženja novinara Srbije (UNS).

U žalbi UNS-a na Kosovu navodi se da su u tekstu, objavljenom u aprilu ove godine, navedena imena, godine rođenja i mesto stanovanja 210 građana i ističe da su time prekršena načela novinarske profesije.

Savet za štampu Kosova naveo je da su posle čitanja spornog članka i razmatranja žalbe utvrdili da se u njoj “sa pravom” navodi da je portal „Gazeta Sinjali“, objavljivajući lične podatke, prekršio poglavlje sedam Kodeksa za štampu Kosova koje se odnosi na zaštitu privatnosti.

Inače, u poglavlju sedam Kodeksa za štampu Kosova stoji da listovi, onlajn mediji i novinske agencije treba da izbegavaju da insistiraju i ispituju privatne živote, osim ukoliko je zbog javnog interesa to neophodno, kao i da se u slučajevima ličnih tragedija pristupa sa saosećanjem i diskrecijom. 

Podsetimo, UNS je osudio postupak portala i istakao da je nedopustivo objavljivanje podataka iz zdravstvenih kartona, kao i informacija koje označavaju ljude po nacionalnoj i etničkoj pripadnosti. Tim povodom reagovali su i OEBS na Kosovu, Ombudsman Kosova, šef UNMIK-a i Evropska federacija novinara, tražeći poštovanje privatnosti u medijima.

Portal „Gazeta Sinjali“ je, posle reagovanja, u tom tekstu zamaglio podatke o navodno zaraženim osobama virusom korona.

Izvor: UNS

Comments

Pročitaj još