Otvaranjem likovne kolonije “Mladen Popović” danas počeo Sabor kulturnog stvaralaštva ”Vidovdan 2020″

Danas je u OŠ “Sveti Sava” u okviru 26. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije, otvorena izložba slika, ikona i umetničkih radova zavičajnih stvaraoca, u okviru likovne kolonije “Mladen Popović”.

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović je na otvaranju ove tradicionalne manifestacije kazao da i pored sveobuhvatne aktuelne situacije, ipak imamo snage i volje da ne prekinemo tradiciju koja traje 26 godina i da nećemo preskočiti ni ovu godinu kada je u pitanju dostojanstveno obeležavanje Vidovdana, i da kroz kulturu možemo da pomognemo narodu da lakše prebrodi sve ovo što nas je snašlo.

Na organizaciji i podršci zahvalio se predstavnicima Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, državi Srbiji koja tradicionalo podržava ovu organizaciju, svim učesnicima kao i članovima organizacionog odbora likovne kolonije i selektrorima profesoru dr. Tomislavu Trifiću i profesoru dr. Velimiru Matanoviću.

“Kosovska Mitrovica, kada se radi o likovnoj umetnosti, deli sudbinu svih malih sredina. Ipak mi možemo da se pohvalimo da imamo slikare koji su postigli izuzetan upseh i postali poznati širom sveta, poput Aleksandra Tomaševića i Evgenija Prutkova. Ova likovna kolonija je jedna od značajnijih na ovim prostorima, a Kosovska Mitrovica se može pohvaliti time da ima izuzetnu likovnu publiku, a svemu tome svakako doprinosi i Fakultet likovne umetnosti. To što se ove godine na koloniji nalaze samo zavičajni slikari ubeđen sam da neće umanjiti nivo i kvalitet likovne umetnosti” istakao je Matanović.

Programom likovne kolonije predviđeno je da večeras u 19 časova bude otvorena izložba umetničkih fotografija u Galeriji Fakulteta umetnosti.

U sredu, 24. juna u 12h, u OŠ “Sveti Sava“ svoje vajarske radove izložiće Vladimir Antić, dok će radove u duborezu predstaviti Časlav Milisavljević.

Pesnički susreti “Aleksandar Aca Despotović“, promocija Zbornika, kao i veče kosovskometohijske izvorne narodne pesme, održaće se u četvrtak, 25. juna od 20h, u gradskoj kafani “Dva šešira”.

Poslednjeg dana Sabora, u petak 26. juna, u 12h u OŠ “Sveti Sava“, planirano je otvaranje izložbe radova zavičajnih slikara nastalih na ovogodišnjoj koloniji, uz odabrane radove sa ranijih kolonija.

Organizator Sabora je Kulturni centar “Dragica Žarković”, a pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments