• Početna>
  • Vesti>

Server: Bio bih srećan ako bi se u Vašingtonu 27. juna razgovaralo o ekonomskim pitanjima

Američki profesor na Džon Hopkins Univerzitetu i ekspert za pitanja Zapadnog Balkana Daniel Server izjavio je za Gazeta Ekspres da bi bio srećan kada bi se zaista razgovaralo o ekonomskim pitanjima na sastanku 27. juna u Vašingtonu između Kosova i Srbije.

“Biću srećan ako vidim da je fokus sastanka u Vašingtonu na ekonomskim pitanjima, necarinskim trgovinskim barijerama i tehničkim sporazumima koji nisu sprovedeni između Beograda i Prištine. Morate pitati predsednike da li će ići iz tog razloga. Grenel kaže da hoće“, naveo je Server.

Američki stručnjak smatra izrazom dobre volje u izgradnji poverenja činjenicu da su i Kosovo i Srbija odustali od nekih pozicija i namera uoči putovanja u Vašington.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da lobira za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, ako želi da pokaže dobrosusedstvo.

“Suspendovanje kampanje protiv priznanja i traženja članstva u međunarodnim organizacijama su potezi za izgradnju poverenja sa manjim posledicama, dok god se kaže da će trajati do sastanka (u Vašingtonu). Ne mislim da bi produžavanje toga bila dobra ideja“, dodaje Server.

Ističe da, ako Srbija želi da pokaže prijateljske, dobrosusedske odnose, treba da podrži Kosovo za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Odgovarajući na pitanje o sastanku Vučića sa Vladimirom Putinom u Moskvi dan pre njegovog odlaska u Vašington i da li prethodni događaji negiraju Grenelove izjave o „sastanku o ekonomiji“ u Beloj kući, Server je rekao da tako nešto treba pitati Vučića.

Dodao je da protivljenje Moskve Zapadu nije ništa novo i da je to klasična taktika Srbije, koja joj sprečava ulazak u EU.

“Morate pitati predsednika Vučića. On stalno daje do znanja da neće napustiti svoje odnose s Putinom u korist opredeljenja za Zapad. Igra sa Moskvom protiv Zapada je klasično defanzivno ponašanje koje sprečava Srbiju da uđe u Evropsku uniju.”

Što se tiče nedavnih izjava Grenela da je ideja korekcije granica bila politika Džona Boltona, a ne predsednika Trampa, Server kaže da možda takav stav pokazuje da je Trampov izaslanik shvatio da je promena granica i podela Kosova loša ideja.

Naglašava da je potrebno sačekati, kako bi videli šta će se dogoditi na sastanku 27. juna u Vašingtonu, pošto, prema njegovim rečima, Trampova administracija nije poznata po tome da govori istinu.

“Mislim da je možda Grenel shvatio da je podela loša ideja i biće dobro ako je tako. Ali istina nije vrednost ove administracije. Moraćemo da sačekamo da vidimo šta će doneti sastanak u Vašingtonu”, zaključio je Server.

Izvor: Kosovo online / Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još