• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Dodikom: Sveobuhvatne konsultacije uz međusobnu podršku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom razgovarao, pre svega, o ekonomskoj saradnji. Upoznao ga je sa činjenicama u vezi sa razgovorima po pitanju Kosova i Metohije. Dodik: Srbija nema potrebe da žuri po pitanju KiM.

Aleksandar Vučić je poručio i da će Srbija imati snage da pomogne RS bude li imala bilo kakvih problema sa likvidnošću.

Kako je rekao, RS nije tražila to od nas, ali da je to rekao znajući šta može doći na jesen u vezi epidemije koronavirusom.

“Danas imate veći broj zaraženih, ali slabije simptome, ali kako će izgledti situacija u oktobru i novembru je drugo i mnogo teže pitanje”, ukazao je Vučić.

“Zadovoljan sam što smo imali sveobuhvatne konsulatcije i važne razgovore. Imamo odličnu saradnju u kontinuitetu i razgovarali smo o svim našim odnosima, bilateralnoj, pre svega, ekonomskoj saradnji”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Vučić je dodao da je sekcija puta Kuzmin – Sremska Rača dobijene prve građevinske dozvole, te da radovi sada ubrzano kreću. 

Bilo je reči i o završetku izgradnje puta Čačak – Požega, posle cega se taj put “nastavlja” u tri smera, ka Boljarima, Užicu i ka RS i BiH, čime će se Hercegovina i RS drastično približiti Srbiji.

“Naši odnosi su na visokom i veoma odgovornom i ozbiljnom nivou postavljeni. Uvek podržvamao jedni druge, uvek otvoreno razgovaramo o svim pitanjama, ali se podrška podrazumeva i čuvamo leđa jedni drugima”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija uvek pomagala RS, čega se, kaže, ne stidi, jer, kako je rekao, iako je možda moglo i više, svakako je najviše u savremenoj istoriji Srbije i RS. 

“Nadam se da ćemo sa ekonomskim jačanjem moći još više da pomognemo svom narodu”, rekao je Vučić.

Vučić: Lajčak, Moskva, Vašington…

Od ponedeljka očekujemo Lajčaka u Beogradu, potom ide Moskva, pa Vašington. Jasno vam je šta to znači u tehničkom, ali i suštinskom smislu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa Miloradom Dodikom.

Preneo je da je upoznao delegaciju RS sa činjenicama oko razgovora po pitanju KiM, govorio o ne lakom rasporedu u danima koji dolaze.

“Upoznao sam naše goste sa svim onim što sam znao, ili sa svim onim sa čim verujem da možemo da se suočimo, rekao šta su principi Srbije, koliko želimo mir i stabilnost, ali i šta su naši interesi”, rekao je Vučić.

“Rekao sam koji su principi Srbije, da želi mir i stabilnost, ali i da imamo svoje inetrese koje moramo da sačuvamo i zaštitimo”, kazao je Vučić. 

Dodik: Srbija nema potrebe da žuri po pitanju KiM

Srbija nema potrebe da žuri po pitanju KiM, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i poručio da Republika Srpska ima jasnu poziciju i podržava zvanični Beograd po tom pitanju.

“Ono što je sada moguće učiniti je dijalog, koji se organizuje u različitim forumima, a ja sam uveren da je pozicija Srbije sada daleko jača nego što je bila ranije”, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još