• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Irinej zahvalio ministru Lavrovu na velikoj pomoći predsednika Ruske Federacije g. Vladimira Putina

U otvorenom i prijateljskom razgovoru ministar Lavrov je ponovio podršku ruskog državnog rukovodstva teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Ministar Lavrov je izrazio podršku Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u nedaćama u kojima se nalazi u Crnoj Gori i istakao da se samo jačajući jedinstvo pravoslavnih naroda može učvrstiti položaj Ruske Pravoslavne Crkve u Ukrajini i Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će glava ruske države g. Vladimir Putin i prvojerarh Ruske Pravoslavne Crkve, Njegova Svetost Patrijarh moskovski i sve Rusije g. Kiril, učestvovati u svečanostima velikog osvećenja Spomen hrama Svetog Save na Vračaru krajem 2020. godine.

Tokom sastanka podnet je izveštaj o toku završnih radova na spomen hramu Svetog Save, kao i o finansiranju istih. Njegova Svetost Patrijarh g. Irinej je zahvalio ministru Lavrovu na velikoj pomoći predsednika Ruske Federacije g. Vladimira Putina, čijom zaslugom je obezbeđeno 10 miliona evra za izradu mozaika, i naveo da je uz veliku podršku predsednika Republike Srbije g. Aleksandra Vučića Republika Srbija do sada pružila nesebičnu pomoć u iznosu od 32 miliona evra. Do sada je u hram Svetog Save na Vračaru dostavljeno i plaćeno 85 procenata mozaika, dok se u naredna dva meseca očekuje isporuka i montaža preostalih 15 procenata mozaika.

Prijemu su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop remezijanski i vikar Patrijarha srpskog g. Stefan, generalni sekretar Predsednika Republike Srbije g. Nikola Selaković i g. Dejan Nakić, lični sekretar Njegove Svetosti Patrijarha.

Izvor SPC/RKM

Comments

Pročitaj još