• Početna>
  • Vesti>

Mas šalje jasnu poruku iz Berlina: “Kosovo i Srbija moraju da razgovaraju sa EU”

„Sve države Zapadnog Balkana žele evropsku perspektivu. Ako je žele, onda i politička rešenja, posebno sada u konfliktu Kosova i Srbije, moraju biti uz Evropsku uniju“, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u razgovoru za DW.

Socijaldemokratski političar je, kako dodaje, „veoma siguran“ da će EU igrati važnu ulogu u nastavku pregovora.

Ta poruka dolazi u jeku napisa u nemačkoj štampi da je Brisel ispustio dizgine dijaloga Kosova i Srbije, te da glavnu reč vodi Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa. On je pozvao predsednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da se 27. juna sastanu u Vašingtonu.

Berlinska vlada na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel sa skepsom gleda na taj američki angažman, posebno se protiveći mogućnosti prekrajanja granica na Balkanu, piše DW.

„EU će pojačati angažman“

Ministar Mas kaže da će se Nemačka, tokom predsedavanja EU u drugoj polovini godine, baviti i Zapadnim Balkanom.

„Ako na Zapadnom Balkanu u nekom trenutku žele da stignu u Evropu, onda dijalog moraju da vode pre svega sa EU“, dodaje on za DW. „Verujem da to na Zapadnom Balkanu znaju i da će EU, posebno sada, pojačati svoj angažman.“

Evropska unija je nedavno imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika za kosovsko pitanje. Lajčak je ove sedmice bio u dvodnevnoj poseti Prištini, gde se sastao sa svim bitnijim političarima, predstavnicima srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. On u Beograd stiže već u ponedeljak, 22. juna, dan posle izbora.

Evropski posrednik je na Tviteruporučio da je sa kosovskim premijerom i predsednikom pričao o „konkretnim koracima“ za „brzi“ povratak dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Izvor Blic

Comments

Pročitaj još