• Početna>
  • Vesti>

Lavrov i Dačić: Moskva saglasna samo sa onom varijantom rešenja koja je prihvatljiva za Beograd

Rusija i Srbija će nastaviti da blisko sarađuju u rešavanju kosovskog pitanja, poštujući Rezoluciju SB UN 1244, poručili su u zajedničkom autorskom tekstu za “Kurir” šefovi diplomatija dve zemlje, Sergej Lavrov i Ivica Dačić.

U tekstu, uoči današnje posete Lavrova Beogradu, Lavrov i Dačić napominju da će Moskva biti saglasna samo sa onom varijantom rešenja koja je prihvatljiva za Beograd i ukazuju da je pronalaženje kompromisa u pregovaračkom procesu isključivo u nadležnosti Beograda i Prištine.

Lavrov i Dačić primećuju da, u poslednjih nekoliko meseci, EU i SAD vrlo aktivno promovišu obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine i izražavaju nadu da će visoku predstavnik EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti Džozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ponašati kao “fer brokeri”.

“Svakako podržavamo političke metode rešavanja spora, ali smatramo da pregovori treba da budu zasnovani na principu dobrosavesnog ispunjavanja ranije postignutih dogovora”, navode ministri dve zemlje.

Kako ističu, ključna stavka je formiranje Zajednice srpskih opština, koja bi imala sva neophodna ovlašćenja.

“Evropska unija kao posrednik u pregovaračkom procesu direktno je odgovorna za uticaj na kosovske vlasti da ispune svoje obaveze. Zasad nema nikakvog pomaka po pitanju stvaranja ZSO”, ocenjuju oni.

Ukazuju da je pre početka nove faze u dijalogu bilo potrebno da se ukinu antisrpske diskriminacione mere, koje su poslednjih godina uvele prištinske vlasti i poručuju da EU kao posrednik mora da garantije da kosovski Albanci neće ponovi pribegavati primeni “ove zlokobne taktike”.

Primećuju i da ulazak Srbije u EU neki koriste kao polugu pritiska na Beograd radi priznavanja kosovske “nezavisnosti”.

“Ispada da zbog članstva u EU država kandidat treba da se odrekne dela svoje teritorije. Pritom, autori ovog apsurdnog zahteva vide nekakvu opasnost u eventualnom korigovanju kosovske administrativne linije. Takva zabrinutost izgleda više nego licemereno, pogotovo ako se prisetimo koje i na koji način rasparčao Jugoslaviju”, ističu oni.

Ministri ističu da su Moskva i Beograd strateški partneri.

“Usredsređeni smo na produbljivanje uzajamno korisne saradnje u najširem spektru oblasti. Takav pristup nezavisan je od namere Srbije da vodi pregovore o pristupanju EU: ona će nastaviti da razvija veze sa Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom”, poručuju Lavrov i Dačić.

U tekstu, Lavrov i Dačić napominju da nerešeno kosovsko pitanje već više od 20 godina predstavlja prepreku za kvalitetnu stabilizaciju zapadnog Balkana i uzrok je novih eskalacija napetosti.

Ocenjuju i da je koncept samoproglašenog “suvereniteta” Kosova pretrpeo krah.

“Ovaj koncept nema jednodušnu podršku ni na Balkanu, a ni u Evropi i drugim delovima sveta”, navode šefovi diplomatija koji smatraju da neodrživost “kosovske nezavisnosti” odslikava trenutna situacija u pokrajini.

U tom kontekstu ukazuju da na Kosovu vlada politički haos i navode da se “u takvim uslovima, ‘izgradnja države’ o kojoj tamošnji zvaničnici i njihovi spoljni sponzori toliko vole da pričaju, pretvorila u fikciju”.

Ministri dodaju da sve veći kriminal na Kosovu, povezan sa terorističkim grupama na Bliskom istoku, pre svega u Siriji, kao i sa kriminalnim zajednicama na Balkanu i u drugim delovima Evrope, svedoči o pretvaranju regiona sa bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem “u leglo najrazličitijih kriminalaca i razbojnika”.

Međunarodne snage, smatraju Lavrov i Dačić, treba da doprinesu normalizaciji situacije.

“Nažalost, Kfor je godinama pasivan kada je u pitanju osiguravanje bezbednosti Srba, a to je njihov glavni zadatak. Jedna od posledica ovako ograničenog delovanja jeste zaoštravanje pitanja očuvanja svetinja Srpske pravoslavne crkve u pokrajini. Da bi se garantovala njihova zaštita, neophodno je energično, usmereno delovanje Uneska, OEBS i Saveta Evrope”, poručuju oni.

Oni dodaju da duboko zabrinjava činjenica da je uzurpiran rad objekta Bondstil, koji je, kako navode, inicijalno stvoren kao baza mirnih snaga, a postao je zatvorena zona i mesto za obuku kosovskih “vojnih snaga”.

“U stvari, reč je o svojevrsnom obnavljanju ‘Oslobodilačke vojske Kosova”, ocenjuju dvojica ministra.

Navode i da ulje na vatru “tinjajućeg konflikta” redovno dolivaju i “neodgovorni političari, koji koriste velikoalbansku retoriku”.

“Zapadne kolege ne žure sa ućutkivanjem protagonisti ideje o stvaranju ‘velike Albanije’, koja se plasira iz Prištine i Tirane. U međuvremenu, rušilački potencijal ove ideologije može da uruši sistem regionalne stabilnosti, koji je uspostavljan decenijama”, upozoravaju Lavrov i Dačić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još