Lavrov danas sa Vučićem u Beogradu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas dolazi u Beograd i već pre podne će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a o značaju ove posete govori i njen tajming, jer nije uobičajno da jedan visoki značnik kakav je Lavrov dolazi u posetu dva dana pred izbore u Srbiji, javlja Tanjug.

Lavrov je pred susret sa predsednikom Vučićem i svojim kolegom ministrom Ivicom Dačićem najavio da će ključna tema razgovora biti predlog Vašingtona da se lideri Srbije i Kosova sastanu krajem juna u Beloj kući.

Kako je izjavio juče u Moskvi, Lavrov očekuje da razgovara i o tome kako rukovodstvo Srbije konkretno vidi praktične korake onih zemalja koje nude svoje posredničke usluge u nastavku dijaloga.

“Predsednik Vladimir Putin je više puta naglašavao, uključujući i na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da će Rusija podržati sporazume sa Kosovom koji će biti prihvatljivi za srpski narodi, ali ne na osnovu onoga što piše na papiru, već na osnovu mogućnosti njihove realizacije”, rekao je Lavrov novinarima.

Jer, kako je pojasnio, ne bi hteo da mogući dogovori Beograda i Prištine imaju istu sudbinu “kao i pri posredovanju Brisela“, kada je to posredovanje „ostalo na papiru“.

O značaju posete Sergeja Lavrova vezano za proces rešavanja kosovskog problema govori i to što ona dolazi nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao o tome telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a iz Kremlja saopšteno da se “Moskva se zalaže za izradu kompromisnog rešenja, prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN”.

Ovom posetom, u vreme dok Lajčak u Prištini pokušava da resetuje dijalog i pridobije tamošnje zvaničnike za dogovor sa Beogradom, a u Vašingtonu čekaju kosovskog lidera i Aleksandra Vučića sa sličnom idejom, Lavrov pokazuje da se u rešavanju kosovskog problema ne može zaobići Rusija.

Sastanak u Beloj kući, kako je najavio Grenel, održaće se 27. juna, a pre toga, 24. juna, srpski predsednik ide u Moskvu gde će prisustvovati obeležavanju Dana pobede i sastati se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor Tanjug

Comments