• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Prljava kampanja protiv Vučića, rešenje za KiM daleko

Premijerka Srbija Ana Brnabić kaže da se protiv predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića vodila “najprljavija moguća kampanja”, a što se tiče pitanja Kosova, ocenjuje da smo “jako daleko od bilo kakvog rešenja”.

Brnabić je za “Blic” u, kako se navodi, poslednjem intervjuu pred izbore u nedelju, istakla da se SNS nije bavio političkim protivnicima tokom kampanje, već predstavljanjem svojih rezultata i konkretnih planova za budućnost.

Ona je rekla da su Vučiću napali starijeg sina, “pošto ne mogu da mu ospore rezultate” iako su, kako je istakla, posle nekoliko dana razvlačenja po raznim medijima, priznali da ništa loše nije učinio.

“S druge strane, kampanja liste ”Aleksandar Vučić-Za našu decu” je bila isključivo afirmativna, pozitivna”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da su “svi dali sve od sebe” poslednjih meseci da uvere građane kako je pobeda liste Vučića izvesna, u nadi da će se, kako je navela, glasači “previše opustiti, ukljuljkati u sigurnu pobedu” i da neće izaći na glasanje u velikom broju.

Istakla je i da im činjenica da je Srbija upravo izašla iz borbe sa virusom korona ne ide u korist.

“Sigirno ima određen broj ljudi koji zbog ovoga neće izaći na izbore, ato će iskoristiti bojkotaši da sebi pripišu taj ”uspeh”. Konačno, više je nego sigurno da, ukolko svi drugi dobiju jedan glas više od liste Aleksandra Vučića, lako će se dogovoriti o formiranju vlade. To je politička realnost”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je zato važno da građani izađu na izbore u što većem broju i kažu kako žele da se Srbija dalje razvija i kome žele da povere mandat .

Brnabić je rekla da ne razmišlja o svojoj poziciji posle izbora i poručila da će, bez obzira na poziciju, nastaviti da pomaže Vučiću, SNS i Srbiji.

Komentarišući najave o skorom rešavanju kosovskog čvora i veće angažovanje SAD i Brisela, Brnabić je rekla da je saglasna sa tim da je ocigledno da je veće angažovanje Brisela i Vašingtona, ali ne i s tim da je na pomolu skoro rešavanje kosovskog čvora.

“Mislim da smo jako daleko od bilo kakvog rešenja”, rekla je Brnabić.

Što se tiče novih priznanja, odnosno novih povlačenja priznanja, ona je podsetila da je predsednik Vučić na to pozivao godinama, da, dok traje dijalog, “nema kampanje za nova priznanja tzv. Republike Kosovo i članstva u međunarodnim organizacijama, pa samim tim ni potrebe za kampanjom povlačenja priznanja”.

“Ako će Priština ovo zaista ispoštovati, to je konstruktivno i dobra vest”, ocenila je Brnabić.

Ona je dodala da bi rešenje za KiM moralo da bude kompromis i da podrzumeva stavljanje tačke na sve vrste sukoba Srba i Albanaca.

“Takvo rešenje moralo bi da garantuje normalan život Srba na Kosovu i Metohiji umesto sadašnjeg života u strahu”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da Srbija mora da zaštiti svoje kulturno blago, crkve i manastire kako nam se nikavda više ne bi ponovila 2004. godina.

“Treba nam trajni mir i prevazilaženje svih nesporazuma iz prošlosti jer ćemo samo takos tzvoriti uslove da naša deca ne traže svoju sreću u belom svetu. Na kraju, mislim da bi to rešenje moralo da bude pokretačka snaga za integraciju čitavog regiona u EU”, poručila je Brnabić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još