Američko iznenađenje i “kosovski boj” uoči Vidovdana

Vest da će se lideri Srbije i prištinskih institucija sastati 27. juna u Beloj kući u Vašingtonu je sve iznenadila.

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za Kosovo i Metohiju očigledno ima osećaj da postoji mogućnost da se postigne barem dogovor oko ekonomske saradnje, piše Sputnjik.

Direktor predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu i analitičar Obrad Kesić povodom Grenelovog skupa najavljenog za 27. jun, uoči Vidovdana za taj portal kaže:

“Ako pogledamo šta je Grenel već izneo u javnost, mislim da je realno da počnemo od toga – da se očekuje da će biti postignut neki dogovor vezan za otvaranje ekonomske saradnje između Beograda i Prištine, tako da bi to stvorilo neki momentum pred ključne faze pregovora na jesen. Barem se tako ovde procenjuje.“

U Stejt departmentu, oni koji su radili na kosovskom pitanju zatečeni su brzinom kojom je Grenel krenuo da posreduje između Beograda i Prištine, dodaje Kesić.

Svaki uspeh u pregovorima na spoljnopolitičkom planu može se uveličavati, ali s obzirom na sadašnje stanje stvari u SAD, spoljna politika, prema Kesićevoj proceni, neće igrati značajniju ulogu u kampanji za predsedničke izbore.

Kombinacija epidemije koronavirusa, ekonomska kriza povezana sa njom i nemiri izazvani ubistvom Džordža Flojda učinili su da spoljna politika neće privući mnogo pažnje u predizbornoj kampanji. Uz to, naglašava Kesić, mejnstrim mediji, koji su orijentisani protiv Donalda Trampa, neće naglašavati bilo kakav njegov uspeh na spoljnopolitičkom planu.

On podseća na obećanje koje je Tramp dao pre nekoliko dana, kada je rekao da neće slati vojsku da rešava probleme drugih država, kao i da Amerika više neće da se bavi eksperimentima stvaranja novih država koje nisu sposobne da same opstanu. U tom kontekstu, nisam siguran da u kampanji ima više mesta za plasiranje nekog spoljnopolitičkog uspeha, ističe Kesić.

Grenelovu izjavu da će, ako strane ne budu zadovoljne razgovorima 27. juna, stvari vratiti na status kvo, Kesić tumači sve labavijom podrškom koju u Vašingtonu imaju kosovski Albanci. Ovakva izjava izrasla je iz sve veće frustracije Bele kuće, Stejt departmenta, pa i samog Grenela, nestabilnom političkom situacijom u Prištini.

“Mislim da Albanci u SAD gube pozicije; jedino gde im do neke mere ostaje isti nivo podrške jeste u Kongresu, pogotovo u Donjem domu, gde jedan od njihovih ključnih saveznika, Eliot Engel, predsedava Komitetom za spoljnu politiku. On je pokušavao da nametne stavove prethodnih administracija kroz svedočenja, pisanje pisama i kroz javne nastupe, kritikujući politiku Trampove administracije vezano za pregovore”, kaže Kesić.

Međutim, erozija podrške Prištini u Vašingtonu je evidentna i ukoliko ne bude bilo napretka u pregovorima ili se dogovor ne bude primenjivao, još postojeće poverenje prema Hašimu Tačiju i celokupnoj političkoj eliti u Prištini osuće se do kraja.

Ipak, Kesić, kako kaže, ne veruje da bi Grenel organizovao sastanak u Beloj kući da u velikoj meri nije siguran da do neke vrste dogovora može da dođe.

Izvor Sputnik

Comments