Hoti: Vlada spremna na dijalog sa Srbijom

Nakon sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da su spremni da ulaze u proces dijaloga, pošto smatraju da je sveobuhvatni sporazum sa Srbijom važan za ceo region i stabilnost Evropske unije.

Hoti je rekao da su zajedno sa kabinetom Vlade spremni da stupe u dijalog sa Srbijom kako bi postigli konačni dogovor.

“Očekujem da se sa kabinetom i članovima Vlade što pre uključimo u ovaj važan proces koji će nakon višegodišnjeg dijaloga za normalizaciju odnosa sada postizati konačni dogovor o zatvaranju važnog poglavlja između naše dve zemlje i pružanje perspektive evrointegracija. Pokazao sam sav svoj interes i našu spremnost da uđemo u ovaj proces, spremni smo, razjasnili smo svoju platformu, sprovodimo konsultacije da bismo uključili sve strane i sve institucije u skladu sa nadležnostima koje svaka od institucija ima u toku ovog procesa”, rekao je Hoti.

Hoti je rekao da očekuje da će se na kraju Lajčakove trodnevne posete Kosovu ponovo sastati da bi razmotrili tehnička pitanja, kako je rekao, kako bi mogli da sprovedu ovaj suštinski proces, i proces koji dovodi do konačnog rezultata poput uzajamnog priznavanja dveju zemalja i otvaranju evropske perspektive za obe zemlje.

Izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak je rekao da put Kosova ka Evropskoj Uniji ide kroz olakšavanje odnosa sa Srbijom. Stoga, dodao je, da je Evropska unija spremna i voljna da pomogne budućnosti Kosova.

“Bez dijaloga pod podsredstvom EU, to ne bi bilo moguće, i naravno, želim da izgradim ono što je već postignuto i idem dalje i dovedem ovaj proces do uspešnog završetka, a da ne gubim vreme. Takođe želim da naglasim da put Kosova ka Evropskoj uniji prolazi kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom, a to je takođe jasno rečeno na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o rezoluciji iz 2010. godine, što je osnova ovog dijaloga. Želim da Kosovo napreduje na tom putu na evropskom putu i ​​to ne može učiniti niko, već samo Evropska unija. Prema tome, Evropska unija je spremna da pomogne otvaranju evropske budućnosti za Kosovo”, rekao je.

Lajčak je danas stigao u trodnevnu posetu Prištini i najpre se sastao sa predsednikom zemlje Hašimom Tačijem, onda i sa predsednicom Skupštine Vjosom Osmani.

Slovački diplomata rekao je da sve što je postignuto u dijalogu, jeste rezultat zajedničkog i bliskog sarađivanja između SAD i EU.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još