Goranu Petroviću književna nagrada “Grigorije Božović” za 2019. godinu

Žiri za dodelu književne nagrade “Grigorije Božović” za 2019. godinu, koji je radio u sastavu: Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija), na sastanku održanom u Beogradu 4. maja 2020. doneo je odluku da se nagrada „Grigorije Božović“ dodeli Goranu Petroviću za Izabrana dela u izdanju Lagune iz Beograda, 2019. godine.

“Od objavljivanja u književnosti do danas, Goran Petrović se potvrdio kao pisac izrazitog dara i stvaralačkog umeća. Njegove knjige pripovedaka i romana pokazale su retku poetičku doslednost i visok artizam, kao i osoben i prepoznatljiv književni svet. U njihovom širokom sadržinskom polju pitanja duhovnosti, umetnosti i književnosti javljaju se naporedo sa temama zahvaćenim iz istorije i svakodnevlja. Oblikovane u širokom intonativnom rasponu: od realističke objektivacije do fantastičnog predstavljanja, njegove priče i romani aktiviraju vanredno jezičko obilje. I to ih, uz simboličko-značenjsku složenost i dubinu, poetsku i stilsku utančanost, naročito izdvaja i preporučuje kao vrhunski stvaralački izraz promišljanja „raščovečene povesti“ i našeg dramatičnog doba.

Duhu proze Grigorija Božovića Petrovićevo stvaralaštvo približava tradicijska ukorenjenost, jezička saobraženost, moralna osetljivost i naročito promišljen, kreativni i angažovani odnos istorije i priče. U njima se ovaj pisac iskazuje kroz visoku meru razumevanja i uživljavanja u kojima se razvidi kako: „Ogromna površ istorije ni izbliza ne kazuje onoliko – koliko skriva njena mračna utroba.“

Zagledan u dubinu vremena Goran Petrović je u svom remek-delu, romanu Opsada crkve Sv. Spasa, srpskoj književnosti podario stvaralačku viziju visokih maštenskih dosega, znatne simboličke i saznajne osnove i velike umetničke snage i vrednosti. Koliko i višeslojnu priču o nacionalnoj istoriji i sudbini koje se ne razrešuju ni u savremenosti nego se, nenametljivo i mudro, uverljivo privode našem pogledu i razumevanju.

Zbog toga mu se, kao jednom od najistaknutijih stvaralaca našeg doba, sa najboljim razlozima i potpunom uverenošću, opredeljuje književna nagrada koja nosi ime Grigorija Božovića – značajnog i važnog pisca srpske književnosti i kulture” navodi Mileta Aćimović Ivkov.

Nagrada, koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, Goranu Petroviću biće uručena na svečanosti u Domu kulture ,,Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku u četvrtak, 25. juna 2020. u 13.00.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments