Damjan Jović u poseti opštini Leposavić

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović i kandidat Srpske napredne stranke za narodnog poslanika Milan Savić danas su posetili opštinu Leposavić.

Jović i Savić su obišli  radove na adaptaciji i sanaciji Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Sočanici.  Ovaj školski objekat sagrađen je 1956/57 godinu. Ukupna vrednost investicije: 33.385.338,00 dinara; Nakon toga, obilazak radova na izgradnji stambene zgrade od 12 stambenih jedinica u MZ Sočanica. Ukupna investiciona vrednost: 42.487.405 dinara.

Jović i Savić obišli su i  radove na izgradnji Učeničkog doma za potrebe Poljoprivredne škole Priština sa sedištem u Lešku, čija je investiciona vrednost 237.193,600 dinara. Učenički dom je predviđen za učenike Poljoprivredne škole koja se nalazi u blizini, kapaciteta 50 dvokrevetnih soba, odnosno 100 ležajeva.

„Od kako je izgrađena ova škola nije rađena neka ozbiljnija rekonstrukcija.  Po završetku radova ta škola će biti jedna od najbolje uređenih  škola, ne samo na ovim prostorima već i šire“, naglasio je Jović.

„Obišli smo u Sočanici i stambenu zgradu sa 12 novih stanova, koji će, uz preostalih 110 stanova samo u ovoj godini , biti podeljeni  socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima u opštini Leposavić. Dakle, u jednoj godini  država Srbija i opština Leposavić  podeliće ljudima koji žive u ovoj opštini  više od 120 stanova“, rekao je Jović.

Dodao je da su ranije „neke druge vlade pravile granicu između Srba i Srba na Jarinju“.

„Naš pogled i naša vizija za budućnost Srbije i sve naše ljude koji ovde žive, za svu našu decu i za budućnost generacija koje dolaze jeste da pravimo Učeničke domove, nove škole i stanove kako bi naš narod imao najbolje moguće uslove za život i ovde na Kosovu i Metohiji kao i u svim drugim delovima Republike Srbije“, naglasio je Jović.

Jović je naglasio da to sve ne bi ni bilo moguće da nisu primenjene teške mere i odlučna politika koja je sprovela  ekonomsku konsolidaciju zemlje.

„Da nismo stvorili taj višak sredstava ne bi smo mogli da ulažemo. Neki pre nas su uzimali novac da bi nabavljali stanove u Beogradu dok mi stanove delimo ovde na Kosovu i Metohiji. To su naši rezultati a dela govore mnogo više od reči“, istakao je Jović.

Jović je najavio da će u narednom periodu biti veoma važno da sačuvamo postignuto jedinstvo.

„Koliko je bila važna ekonomska konsolidacija na nivou čitave Republike Srbije, toliko je bila važna i politička konsolidacija svih političkih predstavnika i snaga Srba koji žive na KiM kako bi smo jednim glasom govorili i pred međunarodnom zajednicom ali i u razgovorima sa Prištinom. Nema više Srba koje možete da izaberete i za sitan novac da kupite da govore stvari koje odgovaraju svima osim interesima srpskog naroda na KiM.  Narod prepoznaje značaj jedinstva na kome ćemo nastaviti da radimo i nakon 21. Juna“, zaključio je Jović.

Jović i Savić posetu opštini Leposavić završiće obilaskom poljoprivrednog gazdinstva „Braća Jevremović“ u selu Trikose u opštini Leposavić.

Ovo poljoprivredno gazdinstvo se od 2016. godine bavi uzgojem borovnica.  Trenutno poseduju 16350 zasada borovnica koji se prostiru na više od 4,5 hektara. U pitanju su kasne sorte Aurora i Liberti koje se gaje u saksijama. U okviru gazdinstva stalno je upošljeno je 4-6 radnika, a postoje tendencije ka porastu zaposlenih. Od Vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju dobili su podsticajna sredstva u iznosu od 7 miliona dinara, na ime finansijske pomoći za nabavku sadnica predviđenih za uzgoj na površini od 2 hektara, kao i za nabavku sistema za navodnjavanje. Prvi ozbiljniji rod očekuju u 2021. godini.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još