Vučić: Briselskim sporazumom nije menjan ustavni status dela Srbije

Ustavno pravni status KiM nije menjan Briselskim sporazumom, ali jeste menjan jednostranim aktima Prištine i nereagovanjem tadašnje vlasti koja nije ništa preduzela povodom toga, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kaže da tadašnja vlast, koja je sada opozicija, nije ništa preduzela, ali jeste prihvatila de fakto promenjenu ustavno pravnu poziciju Kosova i to da narod nisu ništa pitali.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara N1 koji je prokomentarisao da je ranije on, Vučić, rekao da je za kompromis, ali da je za to potreban referendum, a da je Briselski sporazum iz 2013. godine podrazumevao integraciju severa Kosova u kosovsko društvo iako nije tada organizovan referendum.

Pitanje novinara je glasilo: Da li to znači da na umu imate neko drugo rešenje koje je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom?

Vučić je rekao da je referendum potrebno da održati kada se menja ustavno pravni status bilo kog dela teritorije Srbije, što nije učinjeno briselskim sporazumom.

Dodaje da bivša vlast nije pitala narod ni kada je postavila granicu između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, niti za to kada su prihvatili nadležnost Euleksa i kada smo ostali bez podrške UN, niti za pitanje koje je postavljeno Međunarodnom sudu i drugo.

Predsednik je kazao da je sadašnja vlast uspela ozbiljnom i odgovornom politikom da vrati pitanje KiM za pregovarački sto i to sa velikim silama, a da ne trpimo političke niti ekonomske sankcije i da zemlja ne bude izolovana.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da čuva poziciju Srba na KiM i da čuva njihove živote i garantuje im bezbednost.

Naveo je da je uloženo u srpske bolnice i domove zdravlja na KiM u prethodnih osam godina 10 puta više nego u prethodnih 12 godina, kao i da je uloženo u školstvo na KiM i infrastrukturne projekte gde žive Srbi na KiM sedam i po puta više nego u prethodnih 12 godina.

Nastavićemo to da radimo, poručio je Vučić.

Kaže da je ponosan i na to što se država izborima da na severu KiM policija bude sastavljena 98 ili 99 odsto Srbima, tako da su Srbi na severu dobili srpsku policiju.

Izvor: Tanjug

Comments