Demoli: Sezona svadbi najverovatnije od 1. jula

Očekuje se da će se sa sezonom svadbi i porodičnih slavlja na Kosovu započeti 1. jula ali uz primenu strogih zaštitnih mera protiv širenja koronavirusa, među kojima je i tunel za dezinfekciju koji bi bio postavljen na ulazu u sale za proslave, izjavio je za lajmi.net predsednik Udruženja hotelijera Kosova, Visar Demoli (Demolli), prenosi Gazeta Express.

Demoli navodi da su predviđene sve potrebne zaštitne mere, te da se čeka konačna odluka kosovske vlade kako bi se otvorila sezona.

Dodaje da je danas trebalo da se sastane sa zvaničnicima vlade, ali da je sastanak odložen.

„Sve imamo predviđeno, sve mere pismeno… Verujem da ćemo u ponedeljak to finalizovati. Poslali smo kao ideju, počevši od tunela za dezinfekciju, kakvih ima u bolnici, ali samo malo moderniji“.

Navodi da se ujedno na osnovu predloga mera planira dezinfekcija hale, uručivanje rukavica, provera robe koja ulazi u restorane, neophodan higijenski sertifikat.

„Mi smo predvideli sve ove mere, 90 odsto restorana je prihvatilo ove zahteve, jer to nije veliki trošak. Po restoranu koštaće oko 1.400 evra. Tako da ćemo mi kao udruženje hotelijera preduzeti strožije i rigoroznije mere“, rekao je on.

Demoli ujedno navodi da čekaju da kosovska vlada donese odluku do 15. juna, tj. sutra.

„Planirali smo od 1. jula da započnemo, ali imamo zahtev da vlada do 15. juna odluči, jer tražimo 15 dana da možemo da pripremimo restorane, da nabavimo tunel za dezinfekciju i započnemo sa pripremama. Sada čekamo, ponedeljak je krajnji rok za donošenje odluke“, rekao je Demoli, prenosi Gazeta Express.

Zahtev udruženja hotelijera Kosova stiže u nedelji u kojoj se beleži veći porast infekcije koronavirusom na Kosovu, i najavljivanja mogućnosti povratka nekadašnjih mera ograničenja aktivnosti građana i privrede, ukoliko se sa sa ovakvim trendom nastavi.

U poslednjih nekoliko dana se na Kosovu beleži više od 50 novih slučajeva na dnevnom nivou, dok je u samo prvih 13 dana juna meseca, prema navodima prištinske Kohe, registrovano čak 77 slučajeva više u odnosu na ceo maj mesec.

Podsetimo, uvođenjem prvih mera kosovske vlade još sredinom marta meseca, naloženo je zatvaranje ugostiteljskih objekata. Uvođenjem treće faze ublažavanja mera, tj. od prvog juna, dozvoljeno je ponovno otvaranje, između ostalog, kafića, barova, restorana i tržnih centara. Međutim, ostalo je nerešeno kada će se dozvoliti ponovno održavanje svadbi i ostalih proslava.

Izvor: Gazeta Express, KoSSev

Foto: Ilustracija

Comments