• Početna>
  • Vesti>

Hoti najavljuje vraćanje restrikcija zbog velikog broja zaraženih

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je mogućnost ponovnog uvodjenja mera prevencije, zbog velikog broja novih slučajeva zaraze korona virusom .

Na osnovu informacija koje smo dobili od NIJZ, situacija je alarmantna. Ako se ne osvestimo da ostvarimo striktno preporuke zdravstvenih profesionalaca mi ćemo biti prinudjeni da vratimo mere koje su ranije bile i imaju za cilj zaštitu građana“, kazao je Hoti.

On je juče na konferenciji za medije, zajedno sa ministrom zdravlja Armendom Zemajem i direktorom NIJZ Nasrom Ramadanijem rekao da je uznemiren zbog povećanja broja obolelih od korona virusa.

Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini, saopštio je sinoć da je na Kosovu registrovano još 58 novih slučajeva pozitivnih na virus korona.

Prema rečima kosovskog premijera, odličan rezultat koji su do sada postigli zdravstveni radnici treba da se sačuva, ali da je značajno da se poštuju preporuke.

On je istako da bi vraćanje prethodnih mera značilo kolaps privrede Kosova.

U izveštaju NIJZ novi slučajevi zaraza registrovani su u opštinama Kosovo Polje (12), Vitina (12), Priština (11), Mitrovica (10), Vučitrn (9), Prizren (3) i Orahovac (1).

Iz Instituta je takođe saopšteno da su pozitivni slučajevi registrovani u Pošti Kosova, KEK-u, KEDS-u, Galeriji umetnosti, bankama, zdravstvenim institucijama, agencijama, kao i u trgovačkim i privatnim preduzećima.

Od početka epidemije, na Kosovu su zaražena 1.384 lica.

Ukupan broj oporavljenih iznosi 921.

Do sada je preminula 31 osoba i sve su imale pridružene bolesti.

Od 8. februara, na Kosovu su testirana 17.934 sumnjiva uzorka na virus SARS-CoV-2.

Izvor: Beta, Danas, Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još