• Početna>
  • Vesti>

Rasprava u Prištini – ko ima pravo da vodi dijalog s Beogradom

U očekivanju obnavljanja dijaloga u Prištini već duže traje rasprava ko će je predstavljati u tom procesu. Novi kosovski premijer Avdulah Hoti, poput prethodnika, tvrdi da je to njegovo pravo. Dosadašnji prvi pregovarač Prištine Hašim Tači, kaže da Ustav njemu daje pravo predstavljanja.

Ako dijalog uskoro bude obnovljen, uz dilemu ko će biti glavni međunarodni posrednik, otvoreno je i pitanje ko će predstavljati Prištinu. U borbi Aljbina Kurtija i Hašima Tačija pobedu je odneo kosovski predsednik. Međutim ni novi premijer Avdulah Hoti čiji je izbor kreirao Tači, ne želi da se odrekne uloge na koju je pretendovao Kurti.

“Dijalog će se odvijati na osnovu ustava, koji će voditi premijer”, rekao je Avdulah Hoti. 

Hašim Tači učestvovao je u svim razgovorima do sada. Rešen je da tako i u buduće predstavlja Prištinu.

“Predsednik predstavlja zemlju i vani i unutra, nadležnosti su jasne. Ne postoji dilema, možemo samo da se međusobno dopunjujemo”, naveo je Hašim Tači. 

Kratori kosovskog ustava nemaju dilemu ko treba da predstavlja Prištinu u dijalogu sa Beogradom.

“Predsednik Kosova vodi spoljnu politiku. Dok, predsednik vlade konsultuje šefa države o sprovođenju spoljne politike”, kaže profsore prava Riza Smaka.

Na pitanje o supštinskoj rezoluciji kojom se ovlašćuje vlada za vođenje dijaloga, Smaka kaže da je rezolucija doneta u suprotnosti sa ustavom. 

U toku rasprave ko može da vodi dijalog oglasili su se i članovi kosovske akademije nauka i umetnosti. Ocenili su da su se u dijalogu dogodila ozbiljna odstupanja zbog čega je, kako kažu, Priština zapala u inferiorni položaj.

Iz akademije najavljuju da aktivno pratiti dijalog i javno govoriti o dogovorima ako ih bude.

“To je gladište Akademije nauka, na kraju nikoga ne obavezuje, to obavezuje autorutetno, a inače ne obavezuje nikoga”, smatra Riza Smaka. 

Novi premijer Avdulah Hoti Ističe tri načela za dijalog: da se o teritorijalnom integritetu ne može pregovarati, drugo je dogovor o uzajamnom priznavanju, a treće je da dogovoreno mora biti u duhu Ustava. Hoti ističe da su njegova  ovlašćenja konkretizovana odlukom Ustavnog suda, a profesor Smaka da je uloga ustavnog suda da tumači ustav, a ne da donosi odluke.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još