Bivši ministri pred sudom krajem meseca

Bivši ministri u vladi Kosova, Besim Bećaj (Besim Beqaj), Mimoza Kusari Ljilja (Mimoza Kusari-Lila), Dardan Gaši (Dardan Gashi) i Nenad Rašić, okrivljeni u slučaju privatizacije hidrocentrala kao i još 15 okrivljenih u ovom slučaju, pojaviće se pred Osnovnim sudom u Prištini krajem ovog meseca, javlja Zakletva za pravdu.

Okrivljene Specijalno tužilaštvo Kosova (STK) tereti za zloupotrebu službenog položaja u slučaju privatizacije hidrocentrala u vlasništvu Kosovske energetske korporacije (KEK), a pred sudom će se pojaviti 29. juna, što je potvrdio predsedavajući sudskog veća u ovom slučaju, Valjon Kurtaj (Valon Kurtaj), prenosi Zakletva za pravdu.

Prema navodima optužnice podnete 10. aprila 2020, Bećaj se tereti da je kao predsedavajući Vladine komisije za privatizaciju (VKP), zajedno sa članovima VKP, Kusari Ljiljom, Rašićem, Gašijem i Lorikom Fejzulahuom (Lorik Fejzullahu) prekoračio svoje nadležnosti kako bi osigurao materijalnu dobit za određena lica, oštetivši pritom druge.

Tužilac navodi da su okrivljeni 8. maja 2013. jednoglasno odlučili da hidrocentrale poput: hirdocentrale Bistrici, hidrocentrale Radavac (Burimi) i hidrocentrale Dikance prebace u vlasništvo Kosovske kompanije za distribuciju i snabdevanje energijom (KKDSE), koja je potom privatizovana od strane kompanije “Limak-Calik”.

Istog dana, navodi se dalje u optužnici, potpisani su sporazum za uvoz, sporazum za transfer, sporazum za snabdevanje, sporazum za implementaciju, sporazum o dugovima i potpisivanjem ovih sporazuma zatvoren je proces privatizacije KKDSE, nasuprot činjenici da isti nisu trebali da se prebace u vlasništvo i privatizuju, jer to zabranjuje Zakon o Energetskom regulatoru pod br. 05/L-084, čl.35, st.4.

STK navodi da je navedena imovina, po preporuci IFC trebalo da ostane u vlasništvu KEK, a delima okrivljenih oštećeni su KEK-u i Vladi Kosova kao akcionara i to u iznosu od 1.054.000 evra koliko je iznos zakupnine koji bi u suprotnom bio isplaćen KEK-u.

Pored toga, STK dodatna šteta naneta je činjenicom da prilikom privatizacije nije uzeta u obzir investicija od 12.628.166 evra, već je imovina procenjena na vrednost iz 2003., odnosno period pre ulaganja.

Ovim delima, okrivljeni su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 422, paragraf 2 u vezi sa članom 31 Krivičnog zakonika Kosova.

Pored ovih visokih zvaničnika, za zloupotrebu službenog položaja terete se još i službenik Ministarstva za ekonomski razvoj, direktor KEK-a, predsednik Upravnog odbora KEK-a, bivši predsedavajući Upravnog odbora KKDSE, koordinator KEK-a i član odbora Regulatorne kancelarije za električnu energiju.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još