Ubistvo novinara ne sme da ostane nekažnjeno

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, smatra da istragu treba da preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal .

Ni posle tačno 19 godina, nalogodavci i izvršioci ubistva jagodinskog novinara Milana Pantića nisu otkriveni. Iako je istraga u vezi sa ovim slučajem vođena u nekoliko pravaca, do sada prikupljeni dokazi ukazuju da na to da je dopisnik „Večernjih novosti” ubijen zbog pisanja o detaljima privatizacije velikog jagodinskog preduzeća. Da su ove pretpostavke tačne, osim mnogobrojnih dokaza i izjava svedoka, možda najbolje govori činjenica da je tender za prodaju ovog preduzeća raspisan samo mesec dana posle Pantićevog ubistva.

Istragu koju o ubistvu jagodinskog novinara vodi Više javno tužilaštvo u ovom gradu i dalje je otvorena. Međutim, Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, smatra da istragu treba da preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK).

„Motiv za ubistvo kolege Milana Pantića u vezi je sa sprečavanjem pisanja o pljačkaškoj privatizaciji koja se u to vreme događala u ovom kraju. Kada bi imali sudski epilog ove privatizacije, bilo bi moguće otkriti i nalogodavce i put ka izvršiocima. Međutim, istraga u ovom slučaju obustavljena je 2010. godine, a nije ponovo otvorena 2013. kada su se pojavila nova dokumenta i svedočenje osobe koja je bila deo organizovane kriminalne grupe i koja je i sada dostupna za svedočenje. Taj svedok je učestvovao u kriminalnim aktivnostima o čemu postoji njegovo priznanje. Ima činjenica koje ukazuju na to kako su i drugi akteri učestvovali u ovom slučaju”, kaže Matić.

Iako su mu predočeni dokazi koje je komisija prikupila tokom svog rada, pored ostalog i saznanja o okolnostima koje su prethodile Pantićevom ubistvu, TOK smatra da nije nadležan za ovaj proces.

„Razlozi zbog kojih tužilaštvo odbija da preuzme slučaj je zato što se formalno usko gledaju materijalni dokazi koje je prikupila radna grupa MUP-a ne uzimajući u obzir motiv za ubistvo. Više puta sam pomenuo da je uloga Specijalnog tužilaštva da istražuje, a ne da dobije gotove dokaze pa da onda otvori istragu. Ovo je slučaj od izuzetnog značaja, i ubistvo novinara samo po sebi, a i pljačkaška privatizacija koja je za sobom ostavila puno tragova i dokaza. Potrebno je da ovo tužilaštvo sa svojim ovlašćenjima sve to istraži. Ono što je neshvatljivo je da nisu ni pokušali, nisam upoznat sa tim da su radili neke dodatne provere, da su davali dodatne naloge kako bi utvrdili činjenice. Na primer, o toj dopuni slučaja privatizacije iz 2013. godine”, navodi predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Na pitanje do kakvih podataka je došla istraga koju je vodila Komisija, Matić kaže da je radna grupa MUP-a, na čelu sa inspektorom Draganom Kecmanom, pre dve godine potpuno preokrenula slučaj.

„Analizom motiva prikupljene su jasne indikacije koje govore o tome ko je mogao da izda nalog i zbog čega. U daljem toku istrage potrebno je povezati sve ono do čega se došlo, otvoriti slučaj privatizacije kao poseban, a paralelno sa njim i slučaj Milana Pantića. Najlogičnije bi bilo da ga preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal”, otkriva Matić.

Ubistvo novinara, smatra predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, ne sme da ostane nekažnjeno.

„U istrazi ubistva kolege Slavka Ćuruvije imali smo potpuno drugačije ponašanje tužilaštva. Glavni tužilac je uvek imao vremena za istražitelje, radnu grupu, predstavnike MUP-a i BIA, aktivno učestvovao, davao podstrek i smernice za dalji rad. Ovaj slučaj, ako ne neposredno posle ubistva, sigurno je mogao da se reši za vreme „Sablje”. Očigledno je da su nalogodavci dovoljno jaki da i danas utiču na opstrukciju ovog slučaja, a establišment im to dozvoljava – zaključuje Veran Matić.

Istraga posle 17 godina

Iako je Milan Pantić ubijen 2001. godine, istragu o ovom slučaju Više javno tužilaštvo u Jagodini pokrenulo je 30. januara 2018. U saopštenju koje je našem listu dostavljeno iz ovog tužilaštva, istraga je pokrenuta protiv nepoznatog počinioca zbog sumnje da je počinio krivično delo ubistva.

„Nakon donete naredbe o sprovođenju istrage, saslušano je 17 svedoka za koje se pretpostavljalo da bi mogli da imaju izvesna saznanja o ovom krivičnom delu i formirano je ukupno 18 predmeta radi sprovođenja posebnih dokaznih radnji, predviđenih Zakonikom o krivičnom postupku, kao i tri predmeta sa zamolnicom za pružanje međunarodne pravne pomoći. U saradnji sa Policijskom upravom u Jagodini kao i radnom grupom Direkcije policije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, nastavljeno je prikupljanje dokaza radi rasvetljavanja svih okolnosti izvršenja ovog teškog i društveno naročito opasnog krivičnog dela, a radi stvaranja mogućnosti da se krivični postupak okonča pravnosnažnom presudom i pravednom kaznom”, navodi se u saopštenju koje je potpisao viši javni tužilac u Jagodini Radoslav Vučković.

O čemu je pisao novinar

Milan Pantić objavio je šest tekstova u vezi sa privatizacijom cementare „Novi Popovac”. Dve nedelje pred ubistvo, najavljivao je kada će fabrika biti privatizovana, kome će se prodati i po kojoj ceni. Pisao je i da je dogovorena cena mala za tako profitabilno preduzeće. Dopisnik „Večernjih novosti” napisao je i više desetina tekstova i o malverzacijama rukovodilaca u „Jagodinskoj pivari”.

Izvor: Politika

Foto: Vikipedija

Comments

Pročitaj još