• Početna>
  • Vesti>

Hoti: Dijalog vodi premijer, neću se takmičiti ni sa kim, imam jasne nadležnosti

Premijer Kosova Avdulah Hoti predstavio je danas u kosovskoj Akademiji nauka i umetnosti, platformu vlade za dijalog sa Beogradom i naglasio da će on kao šef vlade predstavljati Kosovo.

Hoti je izjavio da je okvir dijaloga usvojen unutar koalicije i obaveštena opozicija. Prvi princip, prema Hotiju, je teritorijalni integritet Kosova, o kome se ne može pregovarati.

“Pozvao sam opoziciju, neki se nisu odazvali, a neki su ponudili saradnju, ne i konkretnu. Dijalog vodi premijer zemlje, neću se takmičiti ni sa kim, jer imam jasne nadležnosti i one su betonirane presudom Ustavnog suda”, rekao je Hoti.

Hoti je istakao da se u okviru dijaloga Kosova i Srbije neće pregovarati o teritorijalnom intergitetu Kosova i dodao da dijalog treba okončati sporazumom o normalizaciji i obostranim priznanjem, čime će Kosovo dobiti stolicu u UN.

On je naveo da je cilj Vlade Kosova da se u okviru dijaloga  otvore pitanja nestalih lica, nadoknada ratne štete i druga.

“Imamo dogovor sa našim glavnim medjunarodnim partnerima da će biti pokrenut proces dijaloga, a mi zadržavamo pravo da, ukoliko ne bude reazulata, vratimo recipročne mere i to ne samo trgovinke nego poptune”, rekao je Hoti i istakao važnost ukidanja Rezolucije 1244 SB UN o Kosovu.

Prethodno je predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova Mehmet Kraja naveo da je ta institucija analizirala sve dogovore postignute u dijalogu između Srbije i Kosova a rezime je potom i objavljen. On je ocenio da dijalog između Kosova i Srbije treba da bude otvoren i transparentan, jer se bavi individualnom i institucionalnom odgovornošću učesnika u ovom procesu.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još